Dačić: Protestima žele da se destabilizuje Srbija

  • 12.07.2020. 11:48

Potpuno je jasno da su protesti strategija da se destabilizuje Srbija, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da protesti nemaju veze sa epidemiološkom situacijom, već da je virus korona i najavljene mjere protiv širenja bio samo povod da se ljudi izvuku na ulice.

Podsjetio je da je još prve večeri protesta kazao da to nema veze s virusom korona, jer se i tada pokazala nasilna strana protesta.

"Bilo je nasilnog upada, napada na policiju, policija je te večeri pokazala suzdržanost, nije ih ni bilo u dovoljnom broju baš zato da se ne bi izazvale negativne reakcije. Jasno je bilo da je bio pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti, destabilizacije vlasti i na taj način destabilizacije cijele Srbije", kazao je Dačić za Tv Prva.

Navodi da ni do "dana današnjeg" ne padaju maske i ne zna se ko u stvari stoji iza protesta.

Dodaje da je situacija takva da opozicija dolazi na proteste, ali da se nisu proslavili, kao i da ne žele da prihvate odgovornost za nasilje, a žele benefite.

S druge strane su, kako kaže, desničarske organizacije, koji ne žele da vide opoziciju.

"Imate situaciju koja me podsjeća na pjesmu Bore Ðorđevića "Lezi, dig se, ustaj sjedi". Jedan dan imamo nasilje, pa sjede, pa ponovo nasilje. Potpuno je jasno da je riječ o strategiji da se destabilizuje Srbija i nanosi velika šteta slici naše zemlje – navodi ministar.

Smatra da destabilizaciju pokušavaju sa raznih strana i domaći i strani faktori i u tom smislu kaže da strani faktor želi da oslabi poziciju Srbije pred Vučićevo učešće na konferenciji na kojoj će biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine onlajn, a uživo u četvrtak.

"Mnogi strani faktori žele političku destabilizaciju Srbije, svako bi htio da ovaj region učini nestabilnim da bi njihova uloga bila što značajnija, jer ako je stabilno, onda su oni beznačajni", ističe Dačić.

Naglašava da demonstracije nanose štetu u smislu slike Srbije, ali da država nije uzdrmana jer ne može se na ovakav način destabilizovati.

"Država će se izboriti sa huliganima", ističe šef srpske diplomatije.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.