Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Priština isključivi krivac za blokadu dijaloga

19:50, 31.01.2020.
Izvor: Srna
Thumbnail
Isključivi krivac za blokadu dijaloga o Kosovu i Metohiji je Priština, koju interesuje samo jednostrano postizanje njenih iracionalnih ciljeva, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na sastanku sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom.

Dačić je naglasio da srpska strana želi da razgovara i spremna je da nastavi dijalog čim za to budu stvoreni uslovi, odnosno kada Priština povuče odluku o taksama, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

On je izrazio nadu da će uspješna saradnja koju je Srbija imala sa ranijim visokim predstavnicima EU biti nastavljena i tokom Boreljovog mandata.

Borelj je potvrdio spremnost za dalje unapređenje saradnje s ciljem nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i na zajedničkom suočavanju sa spoljnopolitičkim i bezbjednosnim izazovima pred kojima se nalaze EU i Srbija.

On je posebno pohvalio učešće Srbije u mirovnim misijama EU u Somaliji, Maliju, Centralnoafričkoj Republici, u kojima srpski vojnici sarađuju sa evropskim kolegama.

Sagovornici su se saglasili da u vrijednosnom, geografskom, političkom i bezbjednosnom smislu Srbija pripada Evropi.