Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Priština da hitno ukine takse

  • 10.03.2020. 20:20

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić apelovao je danas na što hitnije i bezuslovno ukidanje jednostrano nametnutih taksa od Prištine koje egzistencijalno ugrožavaju znatan broj građana.

On je u Skoplju, na sastanku ministara inostranih poslova učesnica berlinskog procesa, podsjetio da Beograd, uprkos ovakvom ponašanju Prištine, nije uzvratio nijednom recipročnom mjerom, jer se od samog početka dijaloga protivi povlačenju jednostranih poteza.

Dačić je naglasio da je i uprkos takvim otežanim uslovima za regionalnu saradnju, Srbija uspješno preduzela niz koraka usmjerenih ka njenom produbljivanju podsjetivši da je Beograd sa Prištinom potpisao pisma namjere o obnovi avio, odnosno željezničkog saobraćaja, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

"Sve ovo jasno govori o kontinuiranom opredeljenju Beograda da aktivno radi na unapređenju regionalne saradnje, odnosno opredeljenju za nastavak dijaloga sa Prištinom", rekao je Dačić.

On je ukazao da Srbija nije zadovoljna ni dosadašnjom dinamikom u otvaranju poglavlja na putu evropskih integracija, iako je Beograda ostvario brojne korake, kojima je zasluženo da broj otvorenih poglavlja bude znatno veći.

"Nadamo se da će u predstojećem periodu biti stvoreni uslovi za naš brži napredak ka EU. Takođe, kandidatski status BiH je naredni korak koji nedostaje. Na potrebu omogućavanja slobodnog kretanja svih građana sa Balkana ne treba da podsjećam", poručio je on.