Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Prijedlozi Prištine više neće moći da prođu u UN

16:17, 09.01.2020.
Izvor: Srna
Beograd nastavlja politiku utvrđivanja ko je od država priznao, a ko nije priznao nezavisnost Kosova, ali je situacija sada takva da Srbija može da računa da u UN neka odluka koju Kosovo bude predlagalo neće moći da prođe, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Znamo da bi Rusija uložila veto kada bi pitanje nezavisnosti bilo na dnevnom redu, ali moramo da se osiguramo za slučaj da se to ne desi", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je dodao da je Srbija spremna na moratorijum da se ne radi više ništa u vezi sa povlačenjem priznanja, ali da ne može ona da prestane, a da Albanci nastave da rade dalje na priznanju.

"Oni misle da mi treba da prestanemo da se oni ne bi nervirali mnogo, a da Kosovo treba da nastavi da lobira za svoju nezavisnost, da SAD i Velika Britanija na svakom Savetu bezbednosti zovu sve zemlje da priznaju Kosovo, a mi da ispadnemo naivni", rekao je Dačić.

On je istakao da je povlačenje priznanja državna akcija i državni projekat, te da nije uperena ni protiv koga, već samo da zaštiti nacionalne i državne interese Srbije.

Dačić je podsjetio da je od 193 članice UN, prije dvije godine 113 priznavalo nezavisnost Kosova, što je značilo da je Priština tada mogla da "progura" neke odluke na Generalnoj skupštini UN.

On je dodao da je Srbija sa 17 zemalja utvrdila da više ne priznaju Kosovo, tako da sada 93 zemlje priznaju nezavisnost Kosova, a 95 ne priznaje Kosovo, dok je pet zemalja "fluidno".

Dačić je pojasnio da je od tih pet zemalja Egipat priznao Kosovo, ali toga nema nigdje u pisanoj formi, kao i Peru, dok njegov kolega iz Omana kaže da Oman nije priznao, a Priština tvrdi da jeste.

"Gvineja Bisao koja je nekada priznala Kosovo, pa je premijer povukao priznanje, a predsednik je smenio tog premijera i dao izjavu da ne povlače priznanje i Dominikanska Republika koja je nekada priznala Kosovo, ali nama je i zvanično potvrdila da će poštovati svaki dogovor Beograda i Prištine", naveo je Dačić.

On je dodao da te zemlje ne glasaju za Kosovo u međunarodnim organizacijama, ali su nekada priznale nezavisnost.

"Ne glasaju, ali ne mogu da računam 100 odsto da nisu priznale", dodao je Dačić.

Komentarišući preporuku Prištine građanima Kosova da ne putuju u Srbiju zbog hapšenja osumnjičenog za ratne zločine na Merdarama u subotu, Dačić je rekao da ko god je počinio zločine treba da odgovara, prenijeli su beogradski mediji.

"Što se tiče ovih sa Kosova, oni bi trebalo da daju nalog da izbegavaju da putuju bilo gde, jer gde god da krenu biće uhapšeni i to ne samo zbog događaja na Kosovu. Najviše ljudi među borcima `Islamske države` proporcionalno broju stanovnika je sa Kosova", kaže Dačić.

On je dodao da se to pitanje politizuje, jer na Kosovu i Metohiji slobodno mogu da hapse Srbe, ali da kada se uhapsi neki Albanac od toga se pravi politički proces.

Dačić je upitao da li Srbija treba sada da preporuči svojim građanima da ne idu u BiH ili Hrvatsku.