Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Prenio sam naše ogorčenje EU i zapadnim partnerima

  • 28.05.2019. 15:34

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je ministrima spoljnih poslova Višegradske grupe i zemalja Balkana, na sastanku u Bratislavi, da je Srbija zabrinuta zbog situacije na Kosovu i Metohiji i čvrsto riješena da zaštiti svoj narod.

"Preneo sam i naše ogorčenje i čvrstu rešenost da pošaljemo jasnu poruku EU i zapadnim partnerima da moraju preduzeti sve mere da se kosovske snage bezbednosti što pre povuku sa severa Kosova", rekao je Dačić. 

On je ponovio da Srbija želi dijalog i da se na osnovu njega nađe kompromisno rješenje i učini nešto dobro za narode u regionu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije. 

"Ali, šest godina je prošlo od Briselskog sporazuma koji je proglašavan u to vreme istorijskim sporazumom, a mi stalno imamo, jedan za drugim, neke nove incidente", upozorio je Dačić. 

On je naveo da ti incidenti pokrivaju tragove nesprovođenja Briselskog sporazuma, u dijelu koji se odnose na formiranje zajednice srpskih opština i dogovor na koji način bezbjednosne snage samoproglašenog Kosova mogu da dolaze na sjever Kosmeta. 

Dačić je naveo da je većina ministara izrazila zabrinutost zbog dešavanja na Kosmetu, uključujući direktora za Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinu Ajnhorst. 

"Ona je i sama rekla da ju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas zvao sa željom da ona to prenese svim ostalim faktorima, a budući da je ona posrednik u dijalogu bilo je vrlo bitno da se zna da je Srbija čvrsto rešena da zaštiti svoj narod", rekao je Dačić.

Тагови: