Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Predstavnik Crne Gore na proslavi "Oluje" je prirodni tok antisrpske politike

  • 25.07.2020. 10:15

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da najava prisustva predstavnika Crne Gore na "morbidnom tulumu" na Kninskoj tvrđavi, gdje će biti proslavljena akcija "Oluja", predstavlja prirodni tok širenja antisrpske politike.

Dačić je rekao da, nažalost, više nije iznenađenje što se Crna Gora pridružuje obilježavanju "Oluje" u Hrvatskoj, jedinoj državi u Evropi koja slavi etničko čišćenje sopstvenih građana.

On je istakao da je aktuelna vlast u Podgorici otišla predaleko u širenju antisrpske politike, time što će i ove godine poslati predstavnika na obilježavanje četvrt vijeka od zločinačke akcije hrvatske vojske "Oluja", u kojoj je protjerano više od 250.000 Srba.

- Posle priznavanja samoproglašenog Kosova, prijetnji da će zvati NATO da ih brani od Srba i progona Srpske pravoslavne crkve, "morbidni tulum" na Kninskoj tvrđavi nameće se kao prirodni tok - rekao je Dačić za "Večernje novosti".

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac je naveo da je crnogorsko učešće u proslavi "Oluje" skandalozan potez, posebno kada se ima u vidu da su Srbija i Crna Gora činile jednu državu u vrijeme rata, a koju je Hrvatska tužila za genocid.

- Јoš je gore što je očigledno praksa slanja izaslanika na obilježavanje "Oluje" za Crnu Goru postala tradicija - rekao je Štrbac.

On smatra da se Crna Gora slanjem svog predstavnika na "šaradu" obilježavanja "Oluje" ulaguje Hrvatskoj, čiji joj je glas potreban za ulazak u EU.

Štrbac je dodao i da se Hrvatska dodvorava Crnoj Gori na sve načine i izručivanjem najmanje osam Srba za kojima je Zagreb izdao potjernice.

Ovo će biti treći put kako će Crna Gora poslati svoj predstavnika u Hrvatsku na proslavu "Oluje".