Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Otvorena pitanja rješavati dijalogom

  • 28.02.2019. 15:06

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da Srbija kontinuirano, a posebno od 2014. godine, pokazuje spremnost i želju za unapređenje odnosa sa Albanijom, te da ostaje opredijeljena da sva otvorena pitanja rješava dijalogom, što nije uvijek iskazano i od druge strane.

"Uvođenje taksi od sto odsto na robu iz centralne Srbije i BiH od Prištine, zvanična Tirana je, nažalost, podržala. Na taj način je obezvredila CEFTA i SSP, uprkos tome što je i sama potpisnica ovih sporazuma", rekao je Dačić na skupu "Odnos srpskog i albanskog naroda: pogled u budućnost" - povodom istraživanja o odnosu ova dva naroda.

On je naveo da nije tajna da su odnosi Srbije i Albanije, srpskog i albanskog naroda decenijama opterećeni zbog pitanja Kosova i Metohije, stava Albanije prema Kosmetu, odnosno njene podrške jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, ali i pretenzijama albanskog faktora u regionu u cjelini, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

"Upravo otvoren, konstruktivan i ka budućnosti orijentisan dijalog vidimo kao put za sagledavanje i rješavanje pitanja kod koga su pozicije dve strane najudaljenije, statusa Kosova i Metohije", rekao je Dačić.

On je dodao da ima utisak da se kovanica "Zavadi pa vladaj" nigdje nije tako dobro ukorijenila kao u odnosima Srba i Albanaca još za vrijeme Osmanske imperije, ali i nakon što su oba naroda stekla nezavisnost, a naročito danas.

"Poznat je naš čvrst i principijelan stav po pitanju nepovredivosti suvereniteta i teritorijalnog interiteta Srbije, čiji su garanti ne samo Ustav Srbije, već i Povelja UN i Rezolucija Saveta bezbjednosti UN 1244. U vezi sa ovim pitanjem možemo da se saglasimo da su nam pozicije i stavovi potpuno suprotstavljeni i da se oko istog ne slažemo", rekao je on.

Dačić je rekao da dva naroda mogu da se slažu ili ne slažu oko najtežeg pitanja, ali da će u budućnosti biti upućeni jedni na druge.

"Iskreno vjerujem da možemo uspešno i kompromisom, na uzajamno prihvatljiv i održiv način, riješiti ne samo pitanje za koje smo jako zainteresovani i koje nas trenutno sve opterećuje, već i da ćemo zajedno rješavati i ozbiljne izazove sa kojima smo suočeni", rekao je Dačić.

On je kao primjer problema sa kojima se suočavaju i Srbija i Albanija naveo odlazak mladih i stručnih ljudi, korupcija i organizovani kriminal, terorizam, radikalizam i ekstremizam, problem migracija, koje imaju razorne posljedice na sveukupni razvoj zemalja i regiona u cjelini.

Dačić je istakao da bi bilo nepravedno ne pomenuti da su nakon Drugog svjetskog rata u Srbiji utočište našli brojni stanovnici Albanije, stekavši i uživajući sva prava nacionalnih manjina, dok se Srbi koji su vijekovima živeli na teritoriji Albanije i kojih je sve manje, danas još bore za svoj status.

"Iako jedni pored drugih, potrošili smo čitav jedan vijek, udaljavajući se, dižući bedeme i uvećavajući breme međusobnih odnosa. Da apsurd bude veći, pod tim istorijskim teretom, težimo članstvu u EU koja ne poznaje granice. Ispada da je taj apsurd tačka koja nas povezuje", rekao je on.

Dačić je istakao da je logično i očekivano da se Srbija i Albanija međusobno podržavaju pred institucijama EU, posebno zbog skepticizma u EU prema proširenju, te ocijenio da potencijal za zajednički nastup Srbije i Albanije postoji u oblasti regionalne saradnje, gdje važno mjesto ima saradnja u okviru Berlinskog procesa.