Srpski šef diplomatije

Dačić: Organizovaću američke Srbe da glasaju za Trampa

  • 06.08.2019. 11:38

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je da će organizovati Srbe koji žive u SAD da na predsjedničkim izborima u toj zemlji glasaju za Donalda Trampa.

"Konkretno, kao ministar spoljnih poslova organizovaću da formalizujemo podršku Trampu na sledećim izborima. Srbi u Americi ionako glasaju za Trampa. Ako to uradimo pametno, ako objedinimo te glasove, kojih nije malo, stvorićemo bolju poziciju u novoj administraciji", rekao je Dačić za "Srpski telegraf" i podsjetio da u Americi živi 650.000 Srba. 

On je podsjetio da su to uradili Albanci, kada su objedinili glasove njihove dijaspore, koja listom glasa za jednog kandidata, a kao primjer je naveo američkog senatora Eliota Engela, koji kao albanski lobista godinama ima stalnu bazu sigurnih albanskih glasova, te ne treba da čudi što zdušno brani interese Albanaca. 

"Istu stvar moramo i mi da uradimo, da krenemo u ofanzivu da na sledećim izborima Srbi pomognu Trampu da se to jasno vidi, što će državi i interesima za koje se bori biti od znatne pomoći", ističe Dačić. 

Dačić je rekao da je Srbija sada u mnogo boljoj poziciji, nego ranijih godina i da sada u Vašingtonu postoji volja da se saslušaju njeni stavovi. 

"Međutim, to ne znači da ćemo se na tome zaustaviti, već ćemo intenzivirati napore da ojačamo naše pozicije, da povećamo broj prijatelja koje imamo u Americi, da što više senatora i kongresmena, ljudi na čelnim pozicijama, bude uz nas", istakao je Dačić. 

Prema njegovim riječima, Amerika ulazi u izbornu godinu i to je prilika koju Beograd mora da iskoristi. 

List piše da će to biti samo dio snažne diplomatske ofanzive koju Srbija od jeseni pokreće po pitanju Kosova, prije svega u Americi. 

Plan je, dodaje list, da se dodatno promovišu istina o Kosovu i srpski stavovi o Kosovu i Metohiji, a strategija djelovanja usmjerena je u dva pravca. 

Sagovornici lista iz vrha vlasti su rekli da je procijenjeno da je sada pravi trenutak za djelovanje, s obrzirom na to da su sljedeće godine predsjednički izbori u SAD i da će se, po svemu sudeći, voditi bitka za svaki glas. 

Drugi dio plana, navodi list, je aktivna uloga Srbije u američkom Kongresu preko šefa Srpskog kokusa Stiva Stajversa, kongresmena iz Ohaja, koji ima odlične veze i aktivan je u lobiranju za srpske interese. 

Jedan od osnivača Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i potpredsjednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković je rekao za ovaj list da je Stajvers odličan za taj posao i da ima sjajne kontakte među republikancima. 

"Ideja je da organizujemo uskoro slušanje u Kongresu i da pozovemo čak i kongresmena Engela da čuje i vidi tačne podatke o tome koliko je Srba ubijeno na Kosovu i Metohiji, koliko je žena silovano. Do sada se čula samo jedna strana priče i zato moramo da budemo aktivniji", naveo je Marinković.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)