Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Očuvanje interesa oko Kosmeta i dalje prioritet

  • 14.01.2019. 16:05

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da će i u ovoj godini prioritet Srbije ostati očuvanje interesa u vezi sa Kosovom i Metohijom, pri čemu neće odustati od posvećenosti dijalogu i opredijeljenosti za kompromis, da bi se pronašlo sveobuhvatno, dugotrajno i stabilno rješenje.

Obraćajući se na novogodišnjem prijemu u Ministarstvu spoljnih poslova za članove diplomatskog kora i predstavnike medija, Dačić je rekao da je Beograd za dogovor sa Prištinom, ali da će na svaki njen jednostrani akt koji nije dogovoren, reagovati snažno na zaštiti interesa Srbije. 

"Nastavićemo da insistiramo da Priština, radi stabilnosti i ekonomskog napretka, učestvuje u radu regionalnih organizacija i inicijativa, ali samo uz poštovanje dogovorenih aranžmana u okviru briselskog dijaloga", naveo je on. 

Dačić je ocijenio da je regionalna saradnja ugrožena nepoštovanjem dogovora od strane prištinskih vlasti, a CEFTA je samo jedan opasan primjer, što govori u prilog činjenici da međunarodna zajednica, posebno EU, treba da posveti dodatnu pažnju regionu, adekvatno reaguje prema Prištini i obezbijedi da se dogovori poštuju. 

U suprotnom, upozorava Dačić, sve što je izuzetno teško izgrađeno dosad, može lako da se uruši. 

Dačić je izrazio očekivanje da će EU nastaviti da igra konstruktivnu ulogu kao posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine, kada se za to steknu uslovi. 

On je rekao da je zadovoljan rezultatima koje je Srbija ostvarila na spoljnopolitičkom planu u prošloj godini, uprkos brojnim izazovima i nimalo jednostavnim prilikama koje vladaju na svjetskoj pozornici. 

"Nastavićemo da gradimo odnose i partnerstva na bazi dijaloga, međusobnog uvažavanja i poštovanja preuzetih obaveza sa svima, bez obzira na to da li nam se stavovi po pojedinim pitanjima podudaraju ili, pak, razilaze, ali uvek imajući u vidu zaštitu i promociju naših nacionalnih interesa, kako to rade sve zemlje na svetu", kaže šef srpske diplomatije. 

Dačić je naglasio da Beograd ostaje privržen načelima međunarodnog prava i još jednom zahvalio svim državama koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova za podršku koju sve ove godine pružaju Srbiji poštovanjem njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. 

On je zahvalio svim državama koje su podržale poziciju Srbije i glasale protiv prijema samoproglašenog Kosova u Interpol, navodeći da je ovaj put podrška Kosovu mnogo manja nego što se nastoji predstaviti. 

"To je još jedna potvrda da su se međunarodne okolnosti promenile i da jednostrani potezi Prištine više ne mogu da prođu", rekao je Dačić. 

Povodom primjedbi da nastojanje Srbije da zemlje povuku priznanje samoproglašenog Kosova ugrožava brisleski dijalog, Dačić je zapitao kako iko može da traži od Srbije da prestane da radi na povlačenju priznanja, kada same te zemlje koje to od nje traže pozivaju druge da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Prištine. 

Dačić je istakao da pristupanje Srbije Evropskoj uniji ostaje i dalje ključni spoljnopolitički prioritet, ali da nije zadovoljna otvaranjem samo četiri pregovaračka poglavlja u toku protekle godine jer je Srbija bila spremna da taj broj bude i veći. 

On je rekao da je Srbija zaintetresovana da se njeni unutrašnji napori valorizuju i kroz pregovarački proces sa EU, što će, nada se, biti slučaj tokom 2019. godine. 

"Očekujemo da izbori za Evropski parlament neće uticati na dinamiku pregovaračkog procesa i da će reformski procesi u Srbiji biti prepoznati kroz otvaranje većeg broja poglavlja", rekao je Dačić. 

Dačić je naglasio da Srbija sa zemljama okruženja želi da gradi prijateljske odnose, da traži zajedničke interese umjesto da se stalno insistira na onome što razdvaja. 

On je podsjetio na posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu, navodeći da je ona dala impuls obnovi rada mješovitih komisija za otvorena pitanja između dvije zemlje. 

"I u izbornoj godini u BiH održavali smo redovan dijalog sa predstavnicima oba entiteta", kaže Dačić, podsjećajući i na susrete sa zvaničnicima Crne Gore, Makedonije i Slovenije, kao i na uzlazni trend u odnosima sa Turskom i Grčkom. 

On je podsjetio da je prošle godine obilježeno 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije sa Rusijom, te dodao da Srbija predstojeću posjetu ruskog predsjednika Vladimira Putina doživljava kao priliku za dalje jačanje saradnje i snažnu potvrdu prijateljskih odnosa dvije zemlje. 

"O tome svedoči i orden Aleksandra Nevskog koji je predsednik Putin dodelio predsedniku Vučiću", kaže Dačić. 

On je istakao i bilateralnu saradnju sa Kinom, kao i važan jubilej - 100 godina od podizanja srpske zastave u SAD na Bijeloj kući u znak počasti žrtvama koje je Srbija podnijela u Prvom svjetskom ratu. 

Dačić je dodao da Srbija želi da sa SAD gradi što bolje odnose u skladu sa istorijskim prijateljstvom iz dva svjetska rata. 

U oblasti bezbjednosne politike, Dačić je rekao da se Srbija i dalje rukovodi politikom vojne neutralnosti i doprinosa u podjeli odgovornosti u suočavanju sa bezbjednosnim izazovima. 

On je rekao da je posvećenost Srbije Zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici EU potvrđena spremnošću da, u skladu sa sopstvenim mogućnostima, doprinese evropskim politikama u ovoj oblasti, nastavkom učešća u misijama i operacijama UN i EU. 

Dačić je naveo da odnosi Srbije sa NATO kroz Program Partnerstvo za mir predstavljaju važnu oblast spoljne i bezbjednosne politike. 

"Partnerskom saradnjom sa NATO-om se ne ugrožava pozicija vojne neutralnosti Srbije i mogu da izrazim svoje zadovoljstvo što naši NATO partneri takvu poziciju razumeju i poštuju", rekao je on. 

Dačić je naveo da NATO misija Kfor ima poseban značaj za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, ali da, nažalost, bezbjednosna situacija u toj pokrajini zahtijeva nesmanjeno prisustvo Kfora. 

"Drago nam je što i brojne članice NATO-a prepoznaju ovaj problem. Takođe, izuzetno cenimo garancije NATO-a da snage bezbednosti kosovskih Albanaca naoružane dugim cevima, kako god da se te snage zovu ili se budu zvale, nemaju pristup severu Kosova i Metohije bez saglasnosti KFOR-a i predstavnika lokalnih srpskih zajednica", istakao je Dačić. 

Dačić je podsjetio da je u UN u januaru prošle godine otvoro izložbu pod nazivom "Јasenovac - pravo na nezaborav", prvu u istoriji UN posvećenu stradanjima Srba u ovom ozloglašenom ustaškom logoru i jednu od najvećih na temu Holokausta i genocida. 

On je podsjetio da je u prošloj godini otvorene konzularne kancelarije Srbije u Trebinju i u Drvaru. 

"Srpski pasoš je na listi pasoša sa kojima se najlakše putuje u svetu sa 37. mesta na kojem se nalazio 2017. godine, skočio na 31. mesto u 2018. godini", rekao je Dačić.

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок