Izazvaće reakciju Srbije

Dačić o upadu Albanaca u Trepču: Ne igrajte se vatrom!

14:17, 13.03.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Svim međunarodnim faktorima jasno je rečeno da će svaka vojna intervencija, koja narušva dogovor u Briselu, sa NATO-om i sa KFOR-om izazvati reakciju Srbije.

To je danas poručio šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

"Svi dobro znaju da niko ne smije da se igra vatrom i da očekuje da Srbija neće reagovati. Srbija će reagovati", rekao je Dačić novinarima upitan da komentariše navode da kosovske vlasti planiraju upad u postrojenje Trepče na sjeveru KiM.

Dačić je pozvao sve da vode računa da ne provociraju Srbiju. 

Takođe, istakao je da Srbija neće dozvoliti da bude dio problema, i da se ne pridružuje načinu na koji prištinske vlasti funkcionišu u posljednjem periodu - donošenje raznih jednostranih odluka, od formiranja vojske, uvođenja taksi, usvajanja platforme. 

Dačić je naglasio da platforma nije za, nego je protiv dijaloga, da je to ultimatum Srbiji i Beograd nema namjeru da razmatra tako nešto. "Kažu da će oni na kraju nas da priznaju. Kada čujete tako nešto, zapitate se da li su ti ljudi svjesni pozicije u kojoj se nalaze. Da li su svjesni da, kada ja sjedim u Savjetu bezbjednosti ispred mene stoji - Srbija, a kad oni sjede, stoji njihovo ime i prezime? Da li je to pravnično ili nije - takvo je realno stanje", rekao je Dačić. 

On je poručio Prištini da će imati sporazum, ako ga želi dogovorom i kompromisom, ali, ukoliko ne žele na taj način, da ne misle da su jači od Srbije, koja neće uraditi ništa da bi provocirala sukobe. 

Na konstataciju da sve veći broj diplomata dolazi u Prištinu i upitan da li ima konkretnijih pomaka kada je riječ o platformi i taksama, Dačić je rekao da Srbiju raduje toliki broj predstavnika koji dolaze, ali je i primjetio da je riječ o "dvostrukoj igri", jer ne reaguju svi na isti način. 

"Neki potajno podstiču Haradinaja i razne druge da budu što ekstremniji, kako bi se opstruirao dijalog i Srbija navela da mora da prizna Kosovo. To se neće desiti. Hoćete sporazum? Imaćemo dogovor na bazi kompromisa. Nećete? Nećemo imati bilo kakav sporazum. To je lošija varijanta, ali i u toj varijanti mi svakako nećemo odustati od naših nacionalnih i državnih interesa", zaključio je Dačić.