Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Nema rješenja bez dogovora sa Beogradom

  • 24.07.2020. 16:56

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da izjava predsjednika i premijera samoproglašenog Kosova Hašima Tačija i Avdulaha Hotija da se ne smije dozvoliti da dijalog bude tehnički, već politički, najbolje pokazuje efekte politike koju su vodili Beograd i Priština.

Dačić je podsjetio da su predstavnici Prištine od početka dijaloga bili apsolutno protiv političkih razgovora, tvrdeći da je sve već gotovo i riješeno, i da Srbija samo treba da prizna takozvano Kosovo, a da je dijalog o tehničkim pitanjima.

On je dodao da je Srbija, na drugoj strani, od početka tražila političko rješenje, tvrdeći da ništa nije riješeno, jer nema riješenja bez dogovora sa Srbijom.

- I gde smo sada? Zahvaljujući državnoj politici Srbije, na čelu sa predsednikom /Srbije Aleskandrom/ Vučićem, svi sada u svetu govore o potrebi političkog rešenja i kompromisa. Mi smo vratili ponovo pitanje Kosova na dnevni red, iako su neke velike sile i Priština smatrale da je to završena priča - naveo je Dačić.

On je istakao da nisu mnogi srećni zbog toga i da mnogima smeta jaka Srbija i da "zato i ruše Vučića, da mu pokažu da mora da sluša, a ako neće, mogu i da sruše".

Dačić je rekao da mnogi, kao Njemačka, ohrabruju Prištinu da ne pravi bilo kakve kompromise, što pokazuje jučerašnja izjava njemačkog poslanika i izvjestioca za Kosovo u Savjetu Evrope Petera Bejera da Njemačka ne pristaje na teritorijalnu razmjenu.

Dačić je zapitao kako se Njemačka nije sjetila principa teritorijalnog integriteta kada je priznavala jednostranu secesiju Kosova, kao i Slovenije i Hrvatske.

- Јasno je da je sada u Srbiji više nego ikad potrebno državno nacionalno jedinstvo, samo složna i jedinstvena Srbija može biti jaka, a bez jake Srbije nema zaštite srpskih nacionalnih interesa - istakao je Dačić u izjavi, a prenosi Tanjug.

Тагови: