Ministar spoljnih poslova Srbije poručio

Dačić: Nema formalnih inicijativa Beograda i Banjaluke za komisiju

16:28, 09.01.2020.
Izvor: Srna
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da nema formalnih inicijativa Beograda i Banjaluke o formiranju komisije koja bi iznijela svoje viđenje o događajima u ratu u BiH, a nakon što je sa dokumenata u Velikoj Britaniji skinuta oznaka povjerljivosti.

Dačić je naveo da je tema u britanskim dokumentima, koja se odnosi na događaje u Srebrenici, veoma važna jer se do sada koristila kao floskula kako bi se pokazala jedna strana priče, odnosno strana koja je optuživala samo srpski narod.

"Zato svaki novi podatak koji ima drugačiju konotaciju od nečega što je možda već ušlo u standarde treba pažljivo proučiti i prema tome preduzimati određene političke akcije", rekao je Dačić novinarima u Beogradu, nakon sastanka sa palestinskim šefom diplomatije Rijadom el Malikijem.

On je dodao da to nije jedina tema na koju treba obratiti pažnju i dodao da postoji još dosta tema o kojima će se saznavati istina čitajući podatke iz arhiva, prenijeli su beogradski mediji.

Dačić je rekao da su veoma važni i izvještaji o tome šta se desilo na Markalama /u Sarajevu/, zatim šta se desilo na početku i pred hrvatsku akciju "Oluja"...

"Takođe, važno je da se vide i dokumenta vezana za Kosovo i Metohiju, a u vezi sa događajima koji su prethodili bombardovanju. Ne znam koliko će sve to biti dostupno", naveo je Dačić.

On je kao primjer naveo da Francuska još nije dala Srbiji sve podatke iz arhiva u vezi s atentatom na kralja Aleksandra Karađorđevića.