Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Neće biti sankcija

  • 08.11.2019. 15:04

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija "nema namjeru da ulazi u probleme sa SAD" i da "neće biti sankcija".

Dačić je rekao da je danas u Beogradu direktoru Posebnog odjeljenja Stejt departmenta za sprovođenje sankcija prema Zakonu o suprotstavljanju američkim suparnicima pomoću sankcija Tomasu Zarezckom prenio političku poruku da Beograd "nema šta da krije", ocijenivši da od posjete američkog zvaničnika "nije trebalo praviti spektakl".

Ministar spoljnih poslova Srbije je dodao i da on nije zadužen za oblast naoružanja i da Zerzecki nije tražio sastanak, dodavši da ga je primio kako bi mu prenio političku poruku.

"Mi želimo otvoren i transparentan odnos i nemamo šta da krijemo i nemamo nameru da ulazimo u probleme sa SAD", rekao je Dačić novinarima poslije sastanka sa ministrom spoljnih poslova Indije Subramanjamom Đaišankrom.

Dačić je napomenuo i da je Zarzeckom prenio da Srbija kao vojno neutralna zemlja mora da brine o sebi i nije ograničena na nabavku naoružanja samo s jedne strane.

On je istakao i da je razgovor bio veoma korektan i dobar, "da neće biti sankcija" i da će Zerzecki kasnije danas razgovarati sa predstavnicima ministarstva odbrane i finansija Srbije.

Prema njegovim riječima, Zarzecki, koji je posjetio šezdesetak država, došao je u Srbiju jer je njegov posao da vrši procjenu o sprovođenju američkog zakona.

Pojedini mediji su ranije najavljivali, jer Srbija nabavlja oružje iz Rusije, i mogućnost uvođenja američkih sankcija.

Dačić je napomenuo i da ambasador i šef Misije Srbije pri NATO-u u Briselu Miomir Udovički nije smijenjen, već je opozvan s te dužnosti zbog isteka mandata.

On je podsjetio da je ranije govorio da će biti vraćeni svi ambasadori kojima je istakao mandat ili su u penziji.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.