Šef diplomatije Srbije

Dačić: Neće biti promjene formata dijaloga

  • 23.12.2018. 08:54

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić rekao je za RTS da nema najava da može doći do promjene formata dijaloga Beograda i Prištine. Razgovori će biće nastavljeni pod okriljem EU, kad se za to stvore uslovi, smatra Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je sada jasno da dijaloga neće biti dok se ne ispune preduslovi za to.

"Predsjednik Aleksandar Vučić najavio je da će dijalog biti nastavljen tek poslije ukidanja taksi", istakao je Dačić.

Šef diplomatije Srbije kaže da je pismo koje je američki predsjednik Donald Tramp uputio Vučiću i kosovskom predsjedniku Hašimu Tačiju pokazatelj da je Amerika zainteresovana da se dođe do kompromisa.

"Neki prethodni predsjednik bi vjerovatno pisao da Srbija treba da prizna Kosovo, ovog puta Tramp je rekao da će podržati kompromisno rješenje", kaže Dačić.

Dačić je rekao je da priča o dogovoru Beograda i Prištine mora da se završi u UN. Kako dodaje, neće biti dogovora, ako nema verifikacije u UN.

Ukazuje da se ta priča mora vratiti u UN, jer je bitno šta misle stalne članice Savjeta bezbjednosti.

Dačić kaže da je dobio potvrdu od Sergeja Lavrova da je Rusija spremna da ako se promijeni format dijaloga da učestvuje u njemu.

"U vrijeme bivšeg predsjednika Borisa Tadića i bivšeg šefa diplomatije Vuka Јeremića napravljena je greška što je dijalog iz UN prebačen u Brisel", kaže Dačić i ponavlja da je Srbija spremna za dijalog, ali kad se ukinu takse.

Kada je riječ o razgraničenju, Dačić kaže da će to naravno biti tema, ali, dodaje da taj princip nije razrađen do kraja. Prema njegovom mišljenju, razgraničenje bi predstavljalo da se tačno utvrdi šta je srpsko, a šta albansko.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.