Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: NATO i ostali partneri da razumiju prioritete Srbije

10:33, 13.11.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivice Dačić izrazio je nadu da NATO razumije prioritete Srbije, koja je vojno neutralna i sarađuje sa zemljama koje nisu članice Alijanse, ali je i opredijeljena da unapređuje saradnju u odbrani i bezbjednosti sa članicama i partnerima NATO-a.

Dačić je, na otvaranju "Sedme beogradske NATO nedelje", rekao da se ne dovodi u pitanje politika vojne neutralnosti Srbije, i to ne samo prema NATO-u, već i svakom drugom vojnom savezu.

"Takvo naše jasno i čvrsto opredeljenje poštuje se i na Istoku i na Zapadu. Istovremeno, u potpunosti uvažavamo odluku naših suseda i drugih zemalja da pristupe Alijansi ili nekim drugim vojnim savezima", istakao je Dačić.

On kaže da zato Srbija očekuje razumijevanje za njene kontakte sa zemljama koje nisu članice NATO-a, a koji su zasnovani na principima svestrane saradnje, uz vođenje politike vojne neutralnosti.

"Aktivnosti Srbije i sadržaj saradnje, uključujući vojne i druge vežbe sa zemljama koje nisu članice NATO-a, nisu na štetu naših odnosa sa Alijansom i sa pojedinačnim državama članicama NATO-a", naglasio je Dačić.

On je rekao da Srbija od NATO-a očekuje da sa razumijevanjem sagledava i podržava njene prioritete, što se naročito odnosi na Kosovo i Metohiju, a od Kfora da, u skladu sa mandatom, djeluje preventivno da bi bile spriječene neke buduće akcije na sjeveru Kosova i Metohije kao što je bio nedavni upad albanskih specijalaca.

"Smatramo da samo kompromisno rešenje postignuto dijalogom Beograda i Prištine, uz podršku međunarodne zajednice, može da obezbedi trajni mir i stabilnost", naveo je Dačić.

On je rekao da ne postoji nijedan razlog da nešto što usaglase dvije strane ne bude prihvatljivo za bilo kojeg trećeg aktera, te da svaki dogovor u rješavanju otvorenih pitanja podsticajno djeluje na održavanje mira i stabilnosti u regionu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je ponovio da se Srbija snažno protivi transformaciji "kosovskih bezbjednosnih snaga" u takozvanu vojsku samoproglašenog Kosova, jer se time krši Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN 1244 i ugrožava regionalna i šira stabilnost.

"Jednostrana odluka Prištine o početku procesa transformacije "kosovskih bezbednosnih snaga" i formiranju takozvanog ministarstva odbrane još jedan je u nizu takvih akata, osim uvođenja diskriminatornih taksa na proizvode iz centralne Srbije i BiH i neispunjavanja dogovorenog iz Briselskog sporazuma", dodao je Dačić.

Prema njegovim riječima, sve ovo je nastavak politike svršenog čina Prištine koji se u dijelu međunarodne zajednice, što se odnosi i na značajan broj članica NATO-a, suštinski prećutno odobrava uprkos retoričkom protivljenju.

"Pravljenje veštačkih balansa u odgovornosti, kada je potpuno jasno ko je odgovoran za prekid dijaloga, ne doprinose ponovnom otpočinjanju razgovora Beograda i Prištine", rekao je Dačić.

On je istakao da su za Srbiju veoma važne i garancije da "kosovske bezbjednosne snage" i druge naoružane formacije, sastavljene od Albanaca, ne mogu da ulaze na sjever Kosmeta bez saglasnosti komandanta Kfora.

"Nažalost, odlazak tih formacija u dominantno srpske sredine se desio više puta i predstavlja potez koji je sa sobom nosi potencijal da eskalira u razmerama koje ne mogu biti kontrolisane", napomenuo je Dačić.

On je ocijenio da saradnja Srbije sa NATO ima budućnost i potencijale u okviru partnerskog odnosa koji može biti dodatno unaprijeđen u svakoj pojedinačnoj oblasti uz saglasnost obje strane, a u interesu postizanja zajedničkih ciljeva, prije svega bezbjednosti i stabilnosti regiona.

"Neophodan je zajednički angažman da bismo očuvali mir, bezbednost i stabilnost i postigli prosperitet. Do tog cilja može se stići jedino jačanjem saradnje i poverenja, kao i spremnošću i odgovornošću da reči uvek budu pretočene u dela i da sve što je dogovoreno bude potvrđeno i sprovedeno, bez izuzetka i uslovljavanja", istakao je Dačić.

On je naglasio da je partnerski odnos sa NATO alijansom veoma važan element državne politike Srbije i njenog nastojanja da region bude trajno stabilan.

"Naš cilj je da budemo okrenuti ka budućnosti, ali i spremni da rešavamo pitanja iz prošlosti, istovremeno štiteći na najbolji mogući način ključne nacionalne interese", rekao je Dačić.

Skup je organizvao beogradski Centar za evroatlantske studije.