Šef diplomatije Srbije

Dačić naredio diplomatama - još jače protiv Kosova u međunarodnim institucijama

  • 15. Oct 2019.09:17

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić uputio je direktivu srpskim diplomatama u svijetu da ulože maksimalne napore kako bi se osujetili pokušaji samoproglašenog Kosova da postane članica Interpola.

Dačić je pod oznakom "vrlo hitno" poslao jasne instrukcije svim ambasadama i diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u inostranstvu u kojima je naglašeno da je od najvišeg nacionalnog interesa i trenutno glavni spoljno-politički prioritet sprečavanje daljih priznanja nezavisnosti samoproglašenog Kosova i povlačenje postojećih, kao i onemogućavanje prijema Prištine u međunarodne organizacije.

"U svetlu predstojećeg zasedanja Generalne skupštine Interpola, trenutno je apsolutni prioritet nastavak intenzivnog angažovanja diplomatsko-konzularne mreže kod svih članica. U slučaju da Generalna skupština bude odlučivala o zahtevu Kosova, važan nam je glas svake države. Pojačani angažman neophodan je kod država čiji stavovi nisu čvrsti po pitanju podrške našoj poziciji", naveo je Dačić u pismu u koje su "Večernje novosti" imale na uvid.

On je tražio od srpskih diplomata da narednih dana, bez obzira na povod i teme razgovora, ponovo izlože argumentaciju Beograda o neprihvatljivosti članstva samoproglašenog Kosova u Interpolu.

"Novosti" pišu da Dačić već danima ima intenzivnu telefonsku komunikaciju sa šefovima diplomatija brojnih zemalja i da će se to nastaviti i za vrijeme trajanja Generalne skupštine Interpola, koja počinje danas u Čileu i održava se do 18. oktobra, kada bi se trabalo i odlučivati o zahtjevu samoproglašenog Kosova.

Delegaciju Srbije u Santjgu predvodi ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, koji, takođe, vodi intenzivne razgovore da bi objasnio poziciju Srbije.