Ministara spoljnih poslova

Dačić: Kriza zbog korone pokazala koliko je bitno da region sarađuje

  • 19.05.2020. 13:07

Aktuelna kriza u vezi sa pandemijom virusa korona pokazala je koliko je bitno da region sarađuje jer virus ne poznaje granice, stepen ekonomskog razvoja ili neke druge međusobne razlike, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je najavio da Srbija od 1. juna otvara granice za državljane Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Dačić je učestvovao na video konferenciji ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana i ministara spoljnih poslova članica EU koje su neposredni susjedi regiona: Grčka, Bugarska, Rumunija, Hrvatska, Slovenija.

Konferencija je održana na inicijativu ministara spoljnih poslova Grčke i Sjeverne Makedonije - Nikosa Dendijasa i Nikole Dimitrova, a tema je bila "Kako uspešno doprinijeti, kroz zajedničku saradnju, narednim fazama suočavanja sa socio-ekonomskim posljedicama pandemije", saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Srbije.

Dačić je ponovio spremnost Srbije za daljim angažovanjem nivou regiona radi učvršćivanja ekonomskih veza i jačanja zajedničkog tržišta.

Šef diplomatije Srbije pozdravio odluku o uspostavljanju takozvanih Zelenih koridora u regionu, što je omogućilo da se u krizi izazvanoj virusom korona medicinska oprema i osnovne životne namirnice neometano transportuju kroz region, bez zastoja na graničnim i administrativnim prelazima.

Takođe, ministar je rekao da je Srbija preduzela konkretne korake ka postepenom otvaranju granica, uz poštovanje epidemioloških preporuka.

"Počev od 1. juna, otvaramo granice za državljane Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije, što je, takođe, u duhu jačanja poverenja i saradnje u regionu. Očekujemo da će i ostali partneri iz ovog dela Evrope, poštujući savete eksperata, krenuti u ublažavanje mera i postepeno otvaranje granica", rekao je Dačić.

On je izrazio i ubjeđenje da će i ove godine najveći broj turista ljetovati u Grčkoj.

Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок