Predsjednik Skupštine Srbije

Dačić: Kompromis u dijalogu Beograda i Prištine realno stanje na terenu

  • 02.07.2021. 12:27

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi kompromis u dijalogu Beograda i Prištine trebalo da podrazumijeva nešto što je u interesu obje strane i dodao da "ne zna da li je on moguć"

U intervjuu za Dojče vele, Ivica Dačić je pojasnio da je stanje na terenu takvo da "Srbija nema puni suverenitet u Prištini, niti Priština na sjeveru Kosova, i da to može da se riješi kompromisom".

- Da li ta situacija na terenu može da se izmijeni osim ratom? Da li može da se izmijeni na primjer kompromisom? Može. Bolje kompromisom. Dakle, za mene je kompromis realno stanje na terenu - rekao je Dačić.

Upitan da li to znači podjelu ili razmjenu teritorija on je kazao da bi sve to trebalo da bude dei dogovora.

- Znate, mi sada dolazimo u situaciju da, ko god sad govori o tome, misli na situaciju da Srbija treba da prizna Kosovo. Hej, nemojmo da polazimo od toga. Imamo li mi situaciju da neko predloži neko rješenje koje bi predstavljalo kompromis i srpskih i albanskih interesa? Za sada niko ne želi da se time bavi, niko ne želi da preuzme odgovornost - rekao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će Beograd u jednom trenutku priznati kosovsku nezavinost, Dačić kaže da nećemo prihvatiti nikakvo jednostrano rješenje.

- Samo da se razgovara i da se dijalog nastavi. Јa još jednom ponavljam: za mene je prihvatljivo sve što bi moglo da se podvede pod neki kompromis koji obuhvata dio i jednih i drugih interesa. Ali, me Vi sada pitate o nečemu u čemu ja ne učestvujem - naglasio je on.

Kako je rekao, u Berlinu su razočarani stavom premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija koji ne priznaje prethodno potpisane sporazume, odnosno smatra da treba da ih sagleda da bi odlučio o nastavku dijaloga.


(RTS)




  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.