U prilog Vučićevoj izjavi govore brojke

Dačić: Hrvati napadaju Vučića, a ignorišu činjenice

  • 06.08.2018. 11:48

Predsjedniku Srbije danas se iz Zagreba zamjera što je progon Srba tokom “Oluje” uporedio sa fašističkom Njemačkom, iako, kaže ministar Ivica Dačić, u prilog predsjednikovoj izjavi govore brojke, jer je 1991. godine u Hrvatskoj živjelo 580.000 Srba, a po posljednjem popisu danas ih ima 180.000.

Hrvatska je jedina zemlja u Evropi koja slavi etničko čišćenje, te nas više ništa od njih ne može iznenaditi, kaže srpski ministar.

– Nije rat u Hrvatskoj nastao tako sto je Srbija izvršila agresiju. Slovenija i Hrvatska su izvršile nelegalnu secesiju, nakon čega je uslijedila reakcija Savezne vlade, koju je tada vodio Ante Marković – rekao je Dačić za Tv Pink.

Žalosno je, kako je rekao, što se na proslavi “Oluje” u Hrvatskoj viorila izraelska zastava, što je nemoralno prema izraelskom narodu, koji je sa Srbima i Romima najviše postradao u Jasenovcu.

– Oni prisustvo pravdaju komercijalnim učešćem. Mislim da je to nemoralno prema izraelskom narodu čije žrtve u holokaustu Hrvati relativizuju. U Jasenovcu je najviše stradalo Srba, Jevreja i Roma – naglasio je Dačić.

Šef srpske diplomatije dodaje da “ne razumije” ni zašto je ispod natpisa “za dom spremni” na proslavi “Oluje” stajao crnogorski oficir.

– Nisam ja išao u Dubrovnik da ratujem, već Crnogorci – kaže Dačić.

On je rekao da Hrvatsku treba da “bude sramota” što je u Glini pjevao Marko Perković Tompson koji u svojim pjesmama veliča ustaše.

– Pjevao je u Glini, gdje je za vrijeme fašističke Njemačke i NDH zapaljena crkva napunjena Srbima. Tu je kasnije podignut “Srpski dom”, ali oni su protjerali Srbe i pretvorili ga u “Hrvatski dom”. Pa, kako ih nije sramota – rekao je Dačić.

Komentarišući izjave koje dolaze iz Hrvatske da Srbija ne može u Evropu dok ima ovakvog predsjednika, ministar spoljnih poslova je podsjetio da je Hrvatska jedina zemlja pored Austrije dočekala naciste sa cvjećem u rukama.

Kako kaže, predsjedniku Srbije u Hrvatskoj zamjeraju i to što je na obilježavanju progona Srba u “Oluje” koristio termin Krajišnici i primjetio da sad izgleda smetaju i istorijske činjenice i to što je postojala Vojna krajina.

– Oni hoće u Srbiji da određuju ko će da bude na vlasti. Hoće nekog ko će da hvali “Oluje”, da možda i Srbija učestvuje u toj njihovoj proslavi – naglasio je Dačić.

Kako kaže, Srbija želi da smanjuje tenzije, ali dodjelu odlikovanja ratnim zločincima, lažne priče o velikosrpskoj agresiji, relativizaciju i negiranje zločina ne može da prihvati.