Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Dijalog sa Prištinom na reanimaciji, nastavak zavisi od "reanimatora"

  • 04.06.2019. 18:46

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je dijalog sa Prištinom na reanimaciji i da nastavak zavisi od "reanimatora", odnosno od onih koji bi trebalo da mu udahnu život.

Dačić je na konferenciji za novinare poslije sastanka sa Miroslavom Lajčakom kazao da Priština ima za cilj da opstruira dijalog i iznalaženje rješenja, jer procjenjuje da ono nije u njhovom interesu i onako kako su ga oni upisali.

Upitan da prokomentariše da li će menjati format dijaloga, on je rekao da se nastavlja u ovom formatu iako je sada "dijalog na reanimaciji".

"Da li će uspeti zavisi od reanimatora i onih koji treba da udahnu novi život dijalogu", rekao je Dačić i dodao da samiti u Berlinu i Parizu nisu zamena za dijalog.

Prema njegovim riječima, nedavni samit u Berlinu je pokazao, iako je trebalo da oživi dijalog da nema napretka i uprkos tim naporima je došlo do brutlanih napada i upada kosovskih ROSU na sjever Kosova.

Kaže da format dijloga ne može da se menja bez saglasnosti Srbije, te naveo da su svi "zapeli" da se u dijalog ubaci SAD, a ne i Rusija.

Osvrnuo se i na izjavu da stvari treba rješavati u skladu sa stanju na terenu.

"Priština polazi od toga da je sve rešeno, a to nije tako", rekao je Dačić upitan da prokomentariše šta znači njegova izjava da rešenje treba da bude u skladu sa stanjem na terenu, što je, kako je dodao omiljena formulacija SAD i međunarodne zajednice kada se opravdava nezavisnost Kosova.

Dodao je da je njegov stav da problem treba da se rješava u skladu sa stanjem na terenu već deset godina.

"Beograd nema pun suverenitet nad Prištinom, ni Priština na severu. Svaka promena stanja može da se desi samo silom i ona bi destabilizovala Balkan", ocijenio je Dačić.

Dačić je kazao i da nikada nije vidio u životu takvu "silu" kao što je Priština koja na pritiske SAD i EU neće da ukine takse. Ocenio je da ta priča da Prištini niko ništa ne može, može da bude samo jedna "bajka u koju ni deca ne veruju".

"Vreme za bajke je prošlo, kao i vreme za crtani film u sedam i petnaest", rekao je Dačić.

"Da bi ukinuli takse, oni traže da priznamo njihovu nezavisnost, a čemu onda dijalog", rekao je Dačić.

Kako kaže, imajući u vidu snagu Prištine da odoleva pritscima SAD, EU, Angele Merkel, Emanuela Makrona, pita se još samo da li će u Parizu Njemačka i Franucska uvesti sankcije Srbiji da bi ugodili Prištini.

Dačić je naveo i da je sjednica UN zakazana za 10. jun i da od nje ne treba praviti nešto vanredno i da ne treba očekivati zaključke ni oduke.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок