Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Dan oslobođenja Beograda biće obilježen sa ruskim prijateljima

  • 03.10.2019. 12:16

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da će Srbija 20. oktobar - Dan oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu obilježiti sa ruskim prijateljima i istakao da posebnu čast predstavlja dolazak ruskog premijera Dmitrija Medvedeva.

On je u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, na otvaranju Međunarodnog naučnog skupa "Srpsko-ruski odnosi u epohi krupnih političkih promena /kraj 18. veka do 20. veka/", istakao da Srbija i Rusija imaju viševjekovne, čvrsto utemeljene i izrazito prijateljske odnose.

Dačić je podsjetioo i da su Srbija i Rusija prošle godine proslavile 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, ali da istorija prijateljskih naroda pamti i više od toga.

"Ona /istorija/ ne zaboravlja davno razvijene i duhovno bliske veze koje su oduvek podrazumevale postojanje spremnosti da jedni drugima pomognemo u vremenima kada je bilo najteže", rekao je Dačić.

On je podsjetio da su odnosi Srbije i Ruske Federacije danas na istorijski najvišem nivou, a odlikuju ih dinamična saradnja na svim poljima, kao i međusobna podrška i razumijevanje.

"Posebno smo zahvalni Rusiji za čvrstu i doslednu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i naporima da pitanje Kosova i Metohije rešimo mirnim i diplomatskim sredstvima", rekao je Dačić.

Dačić je u pauzi skupa, odgovarajući na pitanja novinara, ponovo pozvao Srbe na Kosovu i Metohiji da izađu na predstojeće prijevremene parlamentarne izbore i glasaju za Srpsku listu.

On je osudio ponašanje prištinskih vlasti jer su predstavnicima Beograda zabranile dolazak na Kosmet, ocjenjujući da Priština time želi da omogući da budu izabrani oni Srbi koji bi bili pod njihovom kontrolom.

Dačić je rekao i da je uvjeren u pobjedu Srpske liste, navodeći da samo ta pobjeda omogućava ostvarivanje nacionalnih i državnih interesa na Kosmetu.

Upitan o sjednici Višegradske grupe, na koju je pozvan i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Dačić je odgovorio da je to veliko priznanje za Srbiju.

"Višegradsku grupu čine Poljska, Češka, Mađarska i Slovačka i to su nama bliske zemlje", rekao je Dačić i dodao da će taj sastanak biti koristan i za Srbiju i za zapadni Balkan.
 

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.