Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Beograd trajno posvećen regionalnoj saradnji

  • 12.06.2019. 12:19

Srbija je trajno posvećena regionalnoj saradnji i unapređenju saradnje različitih inicijativa u ovom dijelu Evrope, izjavio je u Trstu ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, na sastanku resornih ministara zemalja Centralno-evropske inicijative (CEI).

"Uprkos velikom značaju svih oblika regionalne saradnje, neophodno je da naglasim da se nijedan od ovih procesa ne smije smatrati zamjenom za evropske integracije, već isključivo ima namjenu da pomogne regionu u daljem napredovanju na putu ka EU", rekao je Dačić.

On je ukazao i na značaj punog poštovanja svih dogovora koji su postignuti u regionalnim forumima, i to, kako je rekao, bez pravljenja izuzetaka, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

"U tom kontekstu, naglašavamo da je trenutno nepoštovanje obaveza iz Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi (CEFTA) nedopustivo i da je potpuna suprotnost samoj ideji regionalne saradnje", rekao je Dačić.

On je podsjetio i da je pristupanje EU glavni spoljnopolitički prioritet Srbije i da je Beograd "i dalje čvrsto uvjeren da je jasna perspektiva članstva u EU najbolji i optimalan mehanizam transformacije i napretka društava".

Prema njegovim riječima, ohrabrujuće je to što tokom predsjedavanja Rumunije Savjetom EU pitanje evropskih integracija zapadnog Balkana stavljeno visoko na dnevni red.

"Pohvaljujemo i planove Hrvatske koja predsedavanje preuzima od januara 2020. godine, da organizuje Samit lidera EU i zapadnog Balkana", rekao je Dačić.

CEI je nastala 1989. godine iz saradnje četiri zemlje - Italija, Austrija, tadašnja SFR Јugoslavija i Mađarska, a danas okuplja 17 zemalja.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок