Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Beograd otvoren i za zapadno naoružanje

  • 11.11.2019. 11:02

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da neće biti američkih sankcija Beogradu zbog kupovanja ruskog oružja i istakao da je Srbija otvorena i za sisteme naoružanja iz zapadnih zemalja, kao i Kine.

Dačić je rekao da je američkom direktoru za kontrolu naoružanja Tomasu Zarzeckom na nedavnom sastanku u Beogradu prenio opredjeljenje Srbije da bude otvorena i da, osim ruskog, razmatra kupovinu oružja iz drugih zemalja.

"Nemamo šta da krijemo. Naš cilj je da sačuvamo zemlju. Sigurno ne nameravamo da ulazimo u konfrontacije sa SAD. Srbija do sada nije kupila i ne namerava da kupi sisteme naoružanja koji bi bili predmet američkih sankcija", rekao je Dačić za TV "Prva".

On je ponovio da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali da to ne znači da se u odbrani oslanja samo na Rusiju.

Govoreći o reformama u EU, Dačić je naveo da treba sagledati kako će se to odraziti na proširenje, te istakao da Srbija prvenstveno mora da zaštiti državne i nacionalne interese, a ne da se usmjeri samo na to kada će ući u EU.

"Nisu tu samo reforme Unije, već i "Bregzit", pa odnosi Brisela sa SAD, Kinom i Rusijom, a sve se to posredno prebija preko naših leđa", rekao je Dačić.

Kada je riječ o "malom Šengenu" Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, Dačić ističe da je to jedan od načina da se te zemlje same organizuju do ulaska u EU i olakšaju život građanima i rad privrednicima.

"Srbija je već navikla na to da joj neko nešto obeća, posebno kada je reč o EU, pa da to posle ne bude ispunjeno. Do sada je trebalo da živimo u EU, samo slušajući naše političare koji su nam godinama govorili da ulazimo u Uniju za godinu, pet, deset ili 20", rekao je Dačić.

Dačić smatra da Srbija treba da brani francuskog predsjednika Emanuela Makrona sada kada je na meti kritika zbog stava o reformama Unije i novim uslovima za proširenje. 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.