Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Beograd neće priznati Kosovo pod ucjenama

  • 18.12.2018. 18:34

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da nema mogućnosti da Srbija prizna samoproglašeno Kosovo u ovakvim uslovima jednostranog ucjenjivanja.

Dačić je naveo da se odnosi Beograda i Prištine mogu popraviti i da je uslov za to da Albanci ukinu besmislene takse koje su uveli na srpsku robu. 

"Mi ne pristajemo na politiku svršenog čina i u ovakvim uslovima dijalog je nemoguć", rekao je Dačić za Radio-televiziju Vojvodine (RTV). 

On je naveo da dio međunarodne zajednice uglavnom osuđuje izjave koje stižu iz Srbije, a koje se odnose na pomoć Srbima ukoliko ih takozvana kosovska vojska napadne. 

"Mi smo toga svesni i zato ih molimo da nas ne dovode u takvu situaciju i eskalaciju nasilja", rekao je Dačić. 

On je naveo da se Srbija opredijelila za konstruktivan pristup kako ne bi bilo simetrije u odgovornosti, te dodao da se međunarodna zajednica, naklonjena Albancima, na to ne obazire. 

"Kosovo ne može da uđe ni u jednu važniju međunarodnu organizaciju dok se ne dogovori sa Srbijom, a bez dogovor nema napretka ni za Kosovo, ni za Srbiju", dodao je Dačić. 

Govoreći o protekloj sjednici Savjeta bezbjednosti UN o formiranju takozvane vojske Kosova, Dačić je rekao da je protekla očekivano i da tu nema nikakvog iznenađenja. 

On je podsjetio da je Srbija tražila tu sjednicu da bi se izjasnile sve članice Savjeta, i velike sile, ali i one zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova. 

"Zapadne sile tražile su čak da sednica bude zatvorena za javnost", rekao je Dačić, dodajući da je na kraju ipak prevladalo to da ona bude javna i da se vidjelo za koga je uopšte validna Rezolucija 1244. 

Dačić je napomenuo da Amerika, Engleska i Francuska i još neke zemlje smatraju da Kosovo, kao samostalna zemlja, ima pravo da formira sopstvenu vojsku, bez obzira što za tako nešto nema uporišta u međunarodnom pravu. 

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.