Ministar sopljnih poslova Srbije

Dačić: Ako se Amerika uključuje u dijalog, pozivamo Rusiju

  • 22.12.2018. 13:42

Srbija bi mogla zvanično da zatraži uključivanje Rusije u pregovore Beograda i Prištine ukoliko se u taj proces u narednom periodu direktno uključi Amerika, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Ukoliko bi se, eventualno, pokrenuo scenario promene formata pregovora tako što bi briselski dijalog zamenili razgovori u koje bi bila uključena i Amerika, srpska strana bi trebalo da pozove i Rusku Federaciju da uzme učešća", rekao je Dačić za "Sputnjik". 

Prema riječima ministra inostranih poslova Srbije, Beograd je, u svakom slučaju, potpuno i bez rezerve posvećen dijalogu. 

"Međutim, za prekid razgovora u Briselu apsolutno je i jedino kriva i odgovorna prištinska strana, koja ne samo što nije poštovala svoju jedinu obavezu, formiranje zajednice srpskih opština, već je i jednostranim potezima isključila mogućnost bilo kakvog daljeg pregovaranja o bilo čemu. Šta dalje da pričamo dok ne ukinu stoprocentne carine na robu koja dolazi iz unutrašnje Srbije i BiH", kaže Dačić. 

On je konstatovao da je preduslov svega ukidanje te "sumanute odluke koju zdrav razum ne može ni da pojmi". 

Zvanična Priština najavila je da od januara pa do kasnog proljeća dijalog između Beograda i Prištine ulazi u novu fazu, u koju će biti uključene i SAD. 

Direktnije uključivanje Amerike u pregovore Beograda i Prištine najavio je, na neki način, i predsjednik SAD Donald Tramp, koji je poslao pisma predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsjedniku samoproglašenog Kosova Hašimu Tačiju, u kojima ih poziva na postizanje dogovora u interesu "obje strane".