Crna Gora od nedjelje pooštrava mjere

  • 13.11.2020. 16:22

Na području Crne Gore od nedjelje su na snazi nove mjere na suzbijanju širenja virusa korona, među kojima je i zabrana napuštanja objekta stanovanja od 21.00 do 5.00 časova.

Novim setom mjera, koji je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo Vlade Crne Gore za borbu protiv virusa korona, ograničen je rad trgovinama i ugostiteljskim objektima do 20.00 časova, zabranjen je međugradski saobraćaj vikendom, dok će se vjerski obredi održavati u religijskim objektima bez vjernika.

Osim toga, zabranjuju se vjerski skupovi, saučešća, svadbe, sva privatna okupljanja i proslave (rođendani, krštenja i druga slavlja), dok se zajedno na otvorenom mogu se kretati najviše četiri osobe.

Zabrana kretanja tokom policijskog časa i van opština tokom vikenda ne odnosi se na obavljanje posla i privrednih aktivnosti, zdravstvene potrebe i humanitarne razloge.

Ove nove mjere biće na snazi do 1. novembra sa mogućnošću produžetka.

Crnogorski ministar zdravlja u tehničkom mandatu i novi predsjednik koordincionog tijela Kenan Hrapović apelovao je na građane da poštuju mjere, te pozvao javne djelatnike da ličnim primjerom daju doprinost.

"Jedino pitanje života i smrti ne smijemo da politizujemo. Krajnje je vrijeme da shvatimo u kakvoj se situaciji nalazimo i počnemo da poštujemo ove krajnje jednostavne mjere", rekao je Hrapović.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša rekao je da epidemiološka situacija ide ka dramatičnoj, te da je Institut predlagao potpuno zatvaranje.

"Ove mjere, ako se budu poštovale, smanjiće broj inficiranih, a oni koji su dužni treba da ih kontrolišu. Svi oni koji su važni i bitni u ovom društvu, i Vlada i Skupština, pravosudni organi, treba da učine sve što je do njih da se smanji infekcija koja se širi kao požar", rekao je Mugoša.