Vladika Teodosije

Crkva nikada neće ostaviti svoj narod na Kosovu i Metohiji

14:34, 17.03.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Njegova svetost episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije poručio je danas u Gračanici, gdje je obilježeno 15 godina od martovskog pogroma, da Crkva nikada neće ostaviti svoj narod na Kosovu i Metohiji.

"Dok se čuju zvona u Patrijaršiji, Prizrenu, Dečanima, Deviču, Gračanici, dok se poje u Banjskoj, Sokolici, Gorioču, Zočištu, naš narod treba da zna da nikada neće biti ostavljen", rekao je vladika Teodosije u besjedi nakon pomena koji je danas služio u manastiru Gračanica. 

Vladika je naglasio da obilježavanje martovskog pogrom nije samo tužna komemoracija već krsno-vaskrsno podjećanje da nikakve prijetnje ni stradanja ne mogu odvratiti Srbe od riješenosti da ostanu svoji na svome. 

"Kosovo i Metohiju možemo izgubiti samo u slučaju da ga se, ne dao Bog, sami odreknemo. Samo od nas zavisi da li ćemo se odreći našeg nasleđa i zauvek sebe izbrisati iz reda dostojanstvenih evropskih naroda koji su znali da čuvaju svoje poštujući i druge", rekao je vladika Teodosije. 

On je istakao da nikada prolazne smutnje ovog vremena ne mogu zatrti ono što je Hristovom ljubavlju posađeno i što je kao feniks vaskrsavalo poslije svih bura kroz koje je srpski narod prolazio. 

Vladika Teodosije je ukazao na značaj da sa obnovom svetinja bude obnovljeno duhovno jedinstvo i zajedništvo oko Crkve kao jedine institucije u istoriji srpskog naroda koja je istrajavala na prostorima Kosova i Metohije. 

Prema vladikinim riječima, duhovna obnova ne treba da doprinese samo opstanku Srba već i povratku svih koji vjeruju i osjećaju da se na Kosovu i Metohiji može živjeti uprkos svim teškoćama i nasiljima. 

"Crkva je bila i ostala čuvar našeg identiteta i zajedništva. Nažalost, danas se suočavamo sa opasnim defetizmom i opštom dezorijentisanošću koji šire oni koji ne znaju silu Božju", rekao je vladika Teodosije. 

On je istakao da pojedine osobe umjesto da hrabre narod i jačaju nadu za opstankom šire uvjerenje da sa Kosova i Metohije treba otići. 

Vladika Teodosije kaže da se obilježavajući martovski pogrom od prije 15 godina obnavlja zavjet koji su krvlju ispisali kosovski junaci da će ovaj narod zauvijek čuvati ono što su mu ostavili preci, te napomenuo da niko ne može da na nesreći drugog naroda gradi svoju budućnost. 

U Gračanici je danas položeno cvijeće ispred umjetničke instalacije na kojoj se nalaze fotografije kidnapovanih i nestalih Srba, a potom je u Domu kulture održana akademija povodom 15 godina od martovskog pogroma. 

Dejan Pavićević je u ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju istakao da Srbi na Kosovu i Metohiji nikada neće ostati sami i nezaštićeni, dok je Albancima poručio da Kosovo nikada neće postati članica UNESKO-a. 

U ime Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih Srba i nelabanaca Snežana Šćepanović upitala je zašto se 20 godina ćuti i skriva istina o zločinima Albanaca i zašto niko ni poslije 15 godina od pogroma nije odgovarao za najgnusniji zločin koji je nad jednim narodom počinjen u srcu Evrope. 

Obilježavanju 15 godina od martovskog pogrom prisustvovalo je nekoliko desetina Srba uglavnom iz Gračanice.