SPC protiv ideje razgraničenja

Crkva ne pristaje na podjelu Kosova

16:39, 06.11.2018.
Thumbnail
NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da je Srpska pravoslavna crkva /SPC/ protiv ideje o razgraničenju Kosova i Metohije jer bi to značilo odricanje od sopstvene istorije i naglasio da taj stav podržava većina srpskog naroda.

Mitropolit Amfilohije kaže da se SPC ne može odreći svog mjesta i istorijskog postojanja na Kosovu i Metohiji, ali i istorijskog postojanja srpskog naroda. 

"Srpski narod, većina političkih aktera i intelektualaca podržava poziciju SPC o Kosovu i protiv je ideje o razgraničenju sa Albancima", rekao je za TASS mitropolit Amfilohije i dodao da se još ne zna šta to razgraničenje podrazumijeva. 

Crnogorsko-primorski mitropolit ukazao je da dvije trećine svjetskog stanovništva nije priznalo nezavisnost samoproglašenog Kosova. 

"Nadamo se da će nam svi oni pomoći, da će uz nas biti i one evropske zemlje koje nisu podržale Kosovo uprkos pritiscima SAD. Nadamo se da će se pitanje Kosova vratiti u okvire međunarodnog prava, rezolucija Saveta bezbjednosti UN i svih međunarodnih pravila o pitanjima granica", rekao je mitropolit Amfilohije.