Beograd

Članovi struje DS okupljene oko Branislava Lečića osnovali udruženje građana

  • 28.02.2021. 21:45

Demokrate okupljene oko Branislava Lečića održale su u nedjelju sednicu Glavnog odbora na kojoj su usvojili Deklaraciju o organizovanju demokrata za dalju borbu.

Tačnije, donijeta je odluka da bude osnovano udruženje građana "Demokrate Srbije", koje će za cilj imati pridobijanje mladih, njihovo uključivanje u političku akciju u stvaranje nove generacije političara demokrata za budućnost.

- Odlučni smo da nastavimo borbu za ostvarivanje vizije Srbije utemeljene na vrijednostima i ciljevima na kojima je osnovana DS. Samovoljom ljudi kojima je režim omogućio da i dalje vode stranku, spriječeni da se za takve ciljeve borimo u okviru svoje stranke, spremni smo da djelovanje nastavimo kroz građansko udruživanje, povezujući se sa ideološki i politički bliskim pokretima, organizacijama i strankama - stoji u Deklaraciji.

"Demokrate Srbije", kako je navedeno, činiće osnivači DS, bivši Đinđićevi ministri, bivši poslanici stranke, nekadašnji gradonačelnici i predsjednici opština...

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave odbilo je zahtev Lečića da bude upisan kao zakonski predsednik DS, pa tako šef stranke ostaje Zoran Lutovac. Paralelno sa osnivanjem udruženja, Lečićevi će podneti žalbu na ovo rešenje Ministarstva pred Upravnim sudom.