Dragomir Anđelković

Cilj CIA-e da legalizuje agresiju NATO-a na Srbiju

  • 01.11.2018. 10:04

 Izvještaj američke Centralne obavještajne agencije /CIA/ u dijelu o samoproglašenom Kosovu ima cilj da legalizuje agresiju NATO-a na Srbiju, nelegalnu secesiju južne srpske pokrajine i da podrži formiranje vojske Kosova, ocijenio je politički analitičar Dragomir Anđelković.

Anđelković je rekao da izvještaj predstavlja kombinaciju tačnih elemenata i velikih političkih i geopolitičkih spinovanja. 

"Da je sve laž, onda bi izveštaj bio odmah providan, a ovako se kombinuju laž i istina kako bi oni mogli da podržavaju svoje geopolitičke zamisli", rekao je Anđelković Srni komentarišući dio izvještaja u kome je navedeno da je sa Kosmeta raseljeno "samo 16.000 Srba" i to zbog "odmazde od ratnih sukoba", dok su Albanci "bježali od masakra i masovnog protjerivanja". 

On je ocijenio da je ovdje očigledna namjera da se legalizuje agresija NATO-a i da se prikaže kako je NATO intervenisao 1999. godine da bi spasao Albance i spriječio srpske zločine. 

"Dobro znamo da je NATO izvršio agresiju na našu zemlju, da je oteo deo naše teritorije, a da su Albanci i pre i posle agresije izvršili masovne zločine etničkog čišćenja i ubili više hiljada Srba. Znači, stotine hiljada Srba i nealbanaca je prognano sa Kosova, a ne 16.000 i ti ljudi su, prema pravilu, prognani samo zbog nacionalnosti, a ne zato što su nešto učinili", rekao je Anđelković. 

On je naglasio da se upravo na primjeru samoproglašenog Kosova vidi koliko je izvještaj CIA geopolitički instrumentalizovan i maliciozan, te ukazao da je dodatna funkcija takvog izvještaja podrška formiranju takozvane vojske Kosova. 

"Američka politika je bila politika agresije i činjenje međunarodnog zločina i tu politiku CIA pokriva iz godine u godinu kroz razne izveštaje. Dodatna funkcija izveštaja je, verovatno, da se pomogne formiranju vojske Kosova iz geopolitičkih razloga jer je cilj da Kosovo uđe u NATO. Ali, i da nije toga, oni bi raznim formulacijama te vrste legalizovali agresiju na Srbiju i nelegalnu secesiju Kosova", naveo je Anđelković. 

Američka Centralna obavještajna agencija u svom izvještaju samoproglašeno Kosovo tretira kao državu i navodi da je tokom rata devedesetih godina prošlog vijeka sa Kosmeta raseljeno 16.000 Srba i 800.000 Albanaca. 

Prema podacima srpskog Komesarijata za izbjeglice, sa Kosova i Metohije je od 1999. godine raseljeno 280.000 Srba u Srbiju i Crnu Goru. 

Povratak raseljenih je zanemariv i otežan zbog složenih okolnosti na Kosmetu.