Uvredljiv izvještaj

CIA: Na Kosovu žrtve Albanci, a ne Srbi

  • 31.10.2018. 09:05

To što američka Centralna obavještajna agencija /CIA/ u svom izvještaju samoproglašeno Kosovo tretira kao državu i navodi da je tokom rata devedesetih godina prošlog vijeka na Kosmetu protjerano 16.000 Srba i 800.000 Albanaca, liči na holivudsku kinematografiju jer se pogrom Srba naziva sukobom, ocjenjuju "Večernje novosti".

List navodi da u izvještaju CIA, koji se bavi svim državama svijeta, piše da je srpski narod raseljen zbog "odmazde od ratnih sukoba", dok su Albanci "bježali od masakra i masovnog protjerivanja". 

"Novosti" ukazuju na to da je pravo čudo kako su američki obavještajci u ovom dokumentu "zaturili" više od 180.000 srpskih nevoljnika koji su pobjegli od terora terorističke Oslobodilačke vojske Kosova, budući da do detalja donose podatke o državniom uređenju, geografskom položaju, broju stanovnika, klimi, računanju vremena, te ključnim političkim akterima u posmatranim zemljama. 

"Prema podacima naše države, oko 200.000 Srba ne može godinama da se vrati na svoje ognjište. Istina, u dijelu izveštaja CIA koji se odnosi na Srbiju navedeno je da je sa Kosova i Metohije izmješteno 199.584 kosovskih Srba. Odatle nije jasno kako ih je samo 16.000 protjerano, što navode u analizi za takozvano Kosovo", ukazuju "Večernje novosti" u analizi ovog izvještaja. 

U izvještaju CIA navedeno je i da Srbija protestuje jer su SAD i neke druge države priznale samoproglašeno Kosovo, kao i podatak da je riječ o 110 zemalja, iako ih je trenutno 103, nakon niza povlačenja priznanja.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.