Psihički bolestan

Četvorostruki ubica iz Leskovca neće u zatvor?

  • 13.05.2020. 15:11

Miloš Ilić (20) iz sela Granice kod Leskovca, koji se sumnjiči da je u nedjelju sjekirom ubio oca Predraga (45), maćehu Danijelu (43), trudnu sestru Anu (18) i polusestru Saru (12), odlučio je da ne iznosi odbranu i da se brani ćutanjem, pravdajući se lošim psihičkim stanjem.

Advokat Mladen Magdelinić kaže da će Ilić, ukoliko se utvrdi da je bio neuračunljiv, biti oslobeđen zatvorske kazne za četvorostruko ubistvo.

“Za postojanje krivičnog djela potrebno je, između ostalog, da učinilac bude uračunljiv. Učinilac koji izvrši bilo koje krivično djelo, a nije uračunljiv ne može biti proglašen krivim. Djelo koje se učini u stanju neuračunljivosti nije krivično djelo, jer nema sva njena obilježja, već je u pitanju tzv. protivpravno djelo”, kaže Magdelinić.

U slučaju da se utvrdi neuračunljivost osumnjičenog sud mu izriče mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja.

“Kada se tokom postupka utvrdi da je učinilac neuračunljiv, tužilac podnosi sudu predlog da se prema učiniocu izrekne mjera bezbjednosti obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstevnoj ustanovi. U tom slučaju sud na svakih devet mjeseci ispituje da li još postoje razlozi za liječenje i čuvanje učinioca u zdravstvenoj ustanovi”, kaže advokat Magdelinić.

Dobrivoje Radovanović, psiholog i ugledni univerzitetski profesor, kaže da će, ukoliko Iliću bude određeno psihijatrisko liječenje, psihijatri u jednom trenutku biti prinuđeni da ga puste na slobodu.

“To je ono što je realno i što se dešava u praksi. Sankcija obaveznog psihijatrijskog liječenja nije vremenski određena i onog trenutka kada stručnjaci procijene da je psihički “zdrav” on se pušta na slobodu”, kaže on i dodaje da njegovo puštanje na slobodu, ne znači i da je on psihički zdrav.

“Te osobe mogu da funkcionišu samo ako uzimaju terapiju, a tu terapiju ne žele da uzimaju kada su same, nego samo kada imaju nadzor. Što se tiče nadzora, taj neko mora biti autoritet za tu osobu. Ako ne uzima lijekove, bolest se vraća, jer se takve psihijatrijske bolesti ne mogu trajno izliječiti. Praksa kaže da, kada pacijent prestane sa terapijom, ponovi isti ili sličan zločin”, rekao je Radovanović.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?