Skupština Srbija odlučila

Cenzus na izborima u Srbiji umjesto pet biće tri odsto

  • 08.02.2020. 19:51

Skupština Srbija odlučila je danas da će cenzus na predstojećim izborima umjesto dosadašnjih pet biti tri odsto, a žene će na lokalnim i republičkim listama biti zastupljene 40 odsto.

Poslanici su izglasali izmjene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima koje je podnijela poslanička grupa Srpske napredne stranke (SNS), kojima se, između ostalog, predviđa smanjenje cenzusa.

Šef poslaničke grupe SNS-a u Skupštini Aleksandar Martinović rekao je da je su predložili smanjenje izbornog cenzusa da bi više stranaka bilo zastupljeno i da bi se dodatno osnažila uloga parlamenta u političkom životu, prenosi RTS.

Poslanici su izglasali i izmjene i dopune Zakona koje je podnijela poslanik Demokratske stranke Gordana Čomić, a predviđaju zastupljenost žena od 40 odsto na izbornim listama.

Skupštinski odbor je ranije danas usvojio amandman poslanika SNS-a Marije Obradović kojim se precizira bolja pozicija za žene na izbornim listama, tačnije da "među svakih pet kandidata po redoslijedu na listi mora biti najmanje po dva kandidata pripadnika onog pola koji je manje zastupljen na listi". 

Тагови:
  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм