Ivica Dačić

Čemu sastanci ako neme proširenja EU?

  • 04.07.2019. 20:07

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Poznanju, nakon sastanka resornih ministara zemalja učesnika berlinskog procesa, da se postavlja pitanje svrsishodnosti ovih susreta naročito u momentu kada neki vodeći evropski lideri govore da im ne pada na pamet da pričaju o proširenju EU.

"O tome sam ja danas najviše govorio, a tako misle i neke moje kolege ministri. Ovo pitanje sam proširio i na region, da kao region moramo da budemo mnogo odgovorniji", rekao je Dačić. 

On je ukazao da, nakon sastanaka, kakav je ovaj u Poljskoj, uvijek postoji "drugačija realnost", ističući odluku o zabranama ulaska srpskim zvaničnicima na Kosmet, postojanje prištinskih taksi na robu iz centralne Srbije i BiH, odluku o zajedničkoj diplomatiji samoproglašenog Kosova i Albanije, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije. 

Naglasivši da je Srbija veoma konstruktivna, ministar spoljnih poslova Srbije je i danas ponovio da se Beograd zalaže da cio region traži i artikuliše zajedničke interese. 

"Zalažemo se da Srbija i Crna Gora brže napreduju ka EU jer nismo zadovoljni dinamikom, da se otvore pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, da BiH uradi ono što treba kako bi otpočeli pregovore o članstvu u EU. Čak mi nemamo ništa protiv da se uvede vizna liberalizacija za građane Kosmeta, ali to su sve stvari koje ne zavise od nas", rekao je Dačić. 

Prema njegovim riječima, stoga je potrebno da poruke iz EU budu podsticajne, te da ovo ne bude neka druga liga EU koja će zamijeniti proces evropskih integracija. 

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм