Ana Brnabić

Čelnici Bošnjačkog vijeća da poštuju zakone

  • 21.07.2018. 11:43

Premijer Srbije Ana Brnabić upozorila je čelnike Bošnjačkog nacionalnog vijeća da poštuju zakone Srbije, a prije svega Zakon o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina koji zabranjuje članovima Savjeta da se bave politikom.

Povodom poziva BNV-a ministru spoljnih poslova Kosova Bedžetu Pacoliju da posjeti Novi Pazar i još neka mjesta u raškoj oblasti, Brnabićeva je podsjetila da nacionalni savjeti predstavljaju sve pripadnike jedne nacionalne manjine, a ne pojedinačne političke partije ili interese u čije ime ne mogu nastupati, saopšteno je iz Vlade Srbije.

"Pozivati direktore škola u Novom Pazaru, kao što je neko ispred BNV-a uradio, na neki događaj koji se naziva "svečanom sednicom BNV", a povodom dolaska osobe koja sebe naziva "ministrom spoljnih poslova" Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, predstavlja jasno i flagrantno kršenje zakona Srbije i zloupotrebu funkcije i mandata saveta nacionalnih manjina", ističe Brnabićeva.

Ona je naglasila da, i kao premijer i kao predsjednik Savjeta za nacionalne manjine, upozorava čelnike BNV da ne zloupotrebljavaju nacionalni savjet bošnjačke nacionalne manjine.

"Ovakve inicijative u direktnoj su suprotnosti sa svrhom postojanja i delovanja nacionalnog saveta. Pozivam čelnike BNV-a da se uozbilje, da budu odgovorni, pre svega prema građanima koje predstavljaju, da ne sakupljaju jeftine političke poene na račun stabilnosti i da ne zloupotrebljavaju toleranciju i razumevanje Vlade Srbije",rekla je premijer.

Ona je poručila da je Srbija primjer poštovanja prava i sloboda nacionalnih manjina, a obaveza Vlade je da zaštiti predstavnike nacionalnih manjina od neodgovornih pojedinaca u nacionalnim savjetima.