Roditelji dvoje djece u problemu zbog prekoračenja brzine

Brzo vozio ženu na porođaj, pa sad mora u zatvor

  • Извор: Курир
  • 23.08.2021. 09:10

Nikola Pavlović (37) i Milena Dejković (37), nevjenčani bračni par iz Borče, doživljava pravu agoniju jer Nikola mora u zatvor od 10 dana zato što je u decembru prošle godine prekoračio brzinu dok je vozio ženu na porođaj.

Naime, zbog ovog prekršaja stigla mu je kazna od 10.000 dinara, koju on tada nije platio, pa mu je od suda stiglo rješenje da, umjesto novčane kazne, odleži 10 dana zatvora.

– U šoku smo i mi i svi iz našeg okruženja jer policija nije uvažila to da nije u pitanju divljaštvo, već borba jednog čovjeka čija bi supruga vjerovatno ostala u invalidskim kolicima da se porodila prirodno – započinje priču za Kurir ogorčena Milena, inače osoba sa invaliditetom sa 40 odsto oštećenja kičme. 

Navela je da drugo dijete, što zbog zdravstvenog stanja, što zbog prvog carskog reza, nije smjelo da se rodi prirodno, zbog čega je njen muž malo brže vozio ka bolnici kada je dobila bolove.

– Dobila sam bolove kasno uveče, počela je da mi trne noga, prepona, pa smo požurili u bolnicu jer ne smijem da se porodim prirodno. Na Pančevačkom mostu nas je tog 5. decembra nešto poslije ponoći zaustavila policija jer nas je uhvatio radar. Muž je dao dokumenta, rekao: “Pišite kaznu, žurim, žena mi se porađa!” Za to vrijeme ja sam se previjala od bolova pozadi, dok je naša trogodišnja kćerkica plakala umotana u ćebe – priča Milena, piše Kurir.

Ističe da u prekršajnom nalogu koji je tada dobio uopšte ne piše kojom brzinom se auto kretao, već samo iznos koji treba da se plati. Dodaje da je Nikola na to htio da se žali, ali nije uspio da to u roku uradi jer je sam čuvao ćerkicu, i tada nije imao njenu medicinsku dokumentaciju koja bi pokazala hitnost odlaska u bolnicu zbog kog je brzinu i prekoračio. A onda je stiglo da neprijatno iznenađenje – da za to mora da robija!

– Ove godine 1. marta stiglo je rješenje Prekršajnog suda da se novčana kazna od 10.000 dinara zamijenjuje za 10 dana zatvora – priča Milena i dodaje da su na to rješenje imali pravo žalbe od tri dana, koje su iskoristili. 

– Podnijeli smo žalbu sa mojom cjelokupnom dokumentacijom, gdje se navode sve moje dijagnoze. Piše da imam polidiskopatiju, lumboišijalgiju, displaziju i koksatrozu oba kuka. Tu smo naveli da je on mene vozio u porodilište sa visokorizičnom trudnoćom i da je iste noći urađen hitan carski rez zbog preteće rupture materice, kao i da sam osoba sa invaliditetom koja ne smije da se porodi prirodno – rekla je ona, mislivši da će MUP to uvažiti. Međutim, u petak im je stiglo rješenje da je njihova žalba odbijena.

Oni su kaznu od 10.000 dinara tog dana uplatili, a sada se pitaju koja je njihova sudbina.


Ko plati, ne mora u zatvor

U Zakonu o prekršajima, u članu 315 Rješenje o izvršenju, navodi se da se kazna zatvora ne izvršava kada kažnjena osoba plati kaznu u cjelosti.

– Po isteku roka za dobrovoljno plaćanje, sud koji je donio prvostepenu odluku koja se izvršava, odnosno sud na čijem području je izdat prekršajni nalog koji se izvršava, donosi rješenje o izvršenju. Rješenjem sud određuje da li će se neplaćena novčana kazna zamijeniti u kaznu zatvora ili u kaznu rada u javnom interesu ili naplatiti prinudnim putem. Odluku na koji način će izvršiti neplaćenu novčanu kaznu sud donosi cjeneći razloge celishodnosti i efikasnosti u svakom konkretnom slučaju. Ako poslije donošenja rješenja suda o zamjeni neplaćene novčane kazne kažnjeno lice isplati novčanu kaznu u cjelosti, rješenje će se staviti van snage, a kazna zatvora ili rad u javnom interesu neće se izvršiti ili će se obustaviti dalje izvršenje ako je izvršenje neke od tih kazni započelo.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.