Premijerka Srbije

Brnabić: Umjesto o pogromu na Kosovu, mi pričamo o nasilju u Beogradu

  • 18.03.2019. 12:10

Kosovo i Metohija i danas je postkonfliktna teritorija sa najmanje povratnika na svijetu od svih postkonfliktnih zona, a, prema najnovijem istraživanju UN, 95 odsto Srba na Kosmetu živi u strahu, rekla je premijer Srbije Ana Brnabić.

Prema njenim riječima, incident koji su tokom vikenda u Beogradu izazvali lideri Saveza za Srbiju skrenuo je pažnju svijeta sa obilježavanja 15 godina od martovskog pogroma nad Srbima na Kosmetu čime je, kako je navela, propuštena prilika da se još jednom podsjeti na stradanje ljudi i uništavanje kulturne baštine Srba. 

"Umjesto da pričamo o tome, mi pričamo o nasilju (tokom opozicionih protesta) na ulicama Beograda", naglasila je Brnabićeva. 

Brnabićeva je istakla da je trebalo podsjetiti svijet da je prije 15 godina više od 4.000 Srba protjerano sa Kosova i Metohije, uništeno kulturno i vjersko nasljeđe Srba. 

"Htjeli smo da podsjetimo svijet da je to svjetska kulturna baština, kulturno blago pod zaštitom Uneska, kao i da je od kraja sukoba na Kosovu i Metohiji proterano 250.000 Srba", rekla je Brnabićeva za Televiziju "Prva". 

Brnabićeva je rekla da protesti nisu uzdrmali vlast i da ne postoji nikakva nervoza. 

Opozicioni Savez za Srbiju je i tokom vikenda organizovao proteste protiv vlasti tokom kojih se u subotu uveče dogodio upad u zgradu RTS-a u Beogradu, a juče je bila blokirana zgrada Predsjedništva u vrijeme obraćanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. 

Dio opozicije organizuje protest pod sloganom "1 od 5 miliona" i traži, između ostalog, ostavke predsjednika Srbije, direktora RTS-a Dragana Bujoševića, kao i fer i slobodne izbore, a više puta su ponovili da od tih zahtjeva neće odustati.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм