Premijer Srbije

Brnabić: U borbi protiv epidemije država štiti građane

  • 15.04.2020. 08:51

Premijer Srbije Ana Brnabić poručila je da borba Srbije protiv virusa korona ne predstavlja gušenje demokratije, već znači da država može da zaštiti i demokratiju i građane.

Ona je u autorskom tekstu za "Vašington post" ukazala da je Srbiju kao i većinu Evrope, pandemija teško pogodila, naglasivši da je ova zemlja u većem riziku od drugih zemalja zbog starijeg stanovništva i priliva više stotina hiljada srpskih državljana iz inostranstva u proteklih nekoliko nedjelja.

Brnabićeva je istakla da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada preduzeli ozbiljne mjere predostrožnosti kako bi zaštitili građane i ekonomiju, ali da su neki, međutim, na žalost netačno prikazali te mjere predostrožnosti kao prekoračenje nadležnosti vlade ili čak gušenje demokratije u Srbiji.

"Mere koje su usvojili Vučić i Vlada Srbije u borbi protiv virusa korona proporcionalne su u odnosu na pretnju i u skladu sa demokratskom praksom u vreme krize", navela je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, Srbija je formirala privremene bolnice koje su znatno uslovnije nego što to neki žele da predstave.

"Pandemija je ozbiljna, posebno za jedno od najstarijih društava u Evropi. Ako naši građani prekrše zahteve za socijalno distanciranje, ljudi će umreti. To je istina u svim zemljama, i svi naši građani moraju da razumeju posledice neodgovornog ponašanja na najjasnije načine", istakla je premijer.

Ona je, međutim, ukazala da su u mnogim društvima širom svijeta kritičari iskoristili ovu krizu kao priliku da osude svoje političke, komercijalne ili filozofske protivnike.

"Moramo to da zaustavimo. Istina je koliko i kliše reći da se svet suočava sa zajedničkim neprijateljem. I moramo se ujediniti da bismo ga porazili - u protivnom će nas ovaj neprijatelj poraziti", poručila je Brnabićeva.