Premijer Srbije

Brnabić: Srbija među 20 zemalja koja će prva dobiti vakcinu

10:36, 09.08.2020.
Izvor: B92
Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Srbija biti među 20 zemalja koje će prve dobiti vakcinu.

"Vakcina će biti u Srbiji tek kada bude potpuno bezbjedna", rekla je Brnabićeva.

Smatra da nove brojke ohrabruju.

"Ohrabruje brojka hospitalizovanih, jer imamo 11 uzastopnih dana kada taj broj opada. Takođe, nekoliko dana u nizu imamo kada je više otpuštenih nego hospitalizovanih. Potrebno je neko vrijeme da se vide rezultati, brojka od 255 novozaraženih je i dalje visoka", navela je premijerka Srbije.

Što se tiče početka škole, kaže da sve ide ka tome da ona počne sa radom od prvog septembra.

"Ministarstvo prosvjete već neko vrijeme radi na stručnom uputstvu. Postoje još neka otvorena pitanja. Sutra imamo još jedan finalni sastanak, nakon toga u utorak imamo zakazan sastanak Kriznog štaba. Poslije toga očekujem više informacija. Najbliži smo tome da od prvog septembra, posebno mlađi đaci od prvog do petog razreda, krenu da pohađaju nastavu u školama", izjavila je.

Ona je ocijenila odnose Srbije i Hrvatske kao "izuzetno kompleksne i teške", dodavši da Srbija uvijek šalje isključivo poruku mira.

"Izuzetno kompleksni, još uvijek izuzetno teški. Mi uvijek šaljemo poruku mira i prijateljstva. Želimo pomirenje, želimo mir, ne tražimo od vas da priznate zločine i genocid u Јasenovcu. Želimo da nas ostavite da tugujemo na miru", poručila je Brnabićeva.

Kaže da joj je teško da osudi čin Borisa Miloševića, koji je otišao na obilježavanje "Oluje", ali da ga ne podržava i da ne razumije taj potez.