Dan sjećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja

Brnabić: Srbi ogromnim žrtvama izgradili svoj dom

  • 04.10.2020. 13:02

U Spomen-parku Jajinci kod Beograda održana je državna komemorativna svečanost povodom Dana sjećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja.

Na svečanosti premijer Srbije Ana Brnabić je poručila da je srpski narod sopstvenim snagama uz ogromne žrtve izgradio Srbiju, u kojoj svi mogu da žive slobodno i ponosno.

"Očuvanje takve slobodne, nezavisne ponosne Srbije nije zagranatovano i zahteva neprekidnu i kontinuiranu borbu u vrlo teškim okolnostima", rekla je Brnabićeva, nakon polaganja vijenaca na spomenik.

Ona je podsjetila da je na ovom mjestu u Jajincima mučki ubijeno više od 80.000 Srba, Jevreja, Roma, pripadnika NOR-a i antifašista, te naglasila da Srbi nikada neće zaboraviti istorijske istine da su kao narod u oba svjetska rata bili na pravoj strani i da su za svoju slobodu i zbog svoje istinoljubivosti platili ogromnu cijenu.

Brnabićeva je istakla da je dužnost Srba da budu ponosni na svoju istoriju i baštine sjećanje na svoje pretke, te da odlučno odbace svaki oblik pokušaja revizije istorije, relativizacije zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik Udruženja “Jasenovac”, koji je preživio ustaški logor, Milinko Čekić je rekao da o zločinu uvijek treba govoriti, a istinu ne treba pećutkivati.

Ceremoniji su prisustvovali i ministri u Vladi Srbije, prestavnici diplomatksih predstavništava, srpske boračke organizacije, potomci žrtava, predstavnici i jevrejskih i romskih organizacija, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i drugih vjerskih zajednica.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм