Premijer Srbije

Brnabić: Si Đinping potvrdio da ponovo dolazi u Srbiju

  • 04.11.2019. 16:11

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila ja da je njen sastanak sa predsjednikom Kine Si Đinpingom još jednom potvrdio odlične političke odnosa Beograda i Pekinga i navela da je predsjednik Kine potvrdio da će naredne godine posjetiti Srbiju.

"Si je potvrdio da će prihvatiti poziv predsednika Aleksandra Vučića i da će u svom gustom rasporedu naći vreme za još jednu posetu Srbiji", rekla je Brnabić srpskim novinarima nakon razgovora sa Sijem.

Ona je navela da je tokom razgovora bilo riječi o političkoj i ekonomskoj, kao i saradnji u svim drugim oblastima.

"Razgovarali smo o tome da Srbija podržava politiku jedne Kine, kao i da Kina i dalje nastavlja i nastojaće da podrži Srbiju u međunarodnoj areni po pitanju Kosova i Metohije", istakla je Brnabićeva.

Ona je navela da je bilo riječi i o infrastrukturnim projektima koje realizuju srpska i kineska strana, onima koji su završeni, kao i o onima koji su u toku ili u planu, kao i o sve većem broju kineskih investicija u Srbiji.

Bilo je riječi i o poslovanju Železare Smederevo, budući da je, podsjetila je ona, kineski predsjednik bio čovjek koji je sa srpskim rukovodstvom doveo kompaniju "Hbis" u Sbiju.

Ona je podsjetila da je jedna od važnih investicija u Srbiji i kineska fabrika guma u Zrenjaninu "Linglong".

"Mnogo je tema, političkih i ekonomskih. Sastanak je još jedna potvrda prijateljstva i strateškog partnerstva dve zemlje, i toga da Srbija i Kina dele viziju sveta koji je otvoren, slobodan za promet ljudi, robe, usluga i kapitala, svet bez barijera, bez protekcionizma, trgovinskih ratova", zaključila je Brnabićeva.

Tokom svečanog prijema koji je kineski predsjednik priredio za lidere delegacija koje učestvuju na drugom Kineskom međunarodnom sajmu izvoza - EKSPO Brnabićeva je razgovarala i sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, te se susrela i sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom. 

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина