Premijer Srbije

Brnabić: Sa stručnjacima o rješavanju problema masovnog testiranja

  • 25.03.2020. 15:54

Premijer Srbije Ana Brnabić poručila je danas da je cilj da se najpreduzimljiviji i najpametniji ljudi u državi uključe i pomognu u rješavanju problema masovnog testiranja stanovništva na virus korona, da bi se sa tim počelo što prije.

"Razmatramo probleme koje imamo, prije svega koliko kapaciteta imamo u Srbiji za masovno testiranje, za uzimanja uzoraka i obrade testova. Želimo da zajedno uradimo dobra IT rješenja kako bismo na najbolji način kontrolisali taj proces, koji treba da bude otvoren i da svi dobijaju najbolje informacije", istakla je Brnabićeva na sastanku sa predstavnicima digitalne zajednice, IT i inovativnih kompanija i startapova.

Ona je rekla da očekuje da će već sutra moći značajno da se povećaju kapaciteti za testiranje, saopšteno je iz Vlade Srbije.

"Pored Instituta "Torlak" i Instituta za javno zdravlje Vojvodine, radimo na tome da se uključe i Klinički centar Srbije i Institut za javno zdravlje Niš", istakla je Brnabićeva.

Ona je dodala da se sa kineskim partnerima radi na tome da se opremi još jedna velika laboratorija koja može da obrađuje između 2.000 i 3.000 testova dnevno u Kliničkom centru Srbije.

Generalni direktor Inicijative "Digitalna Srbija" Nebojša Đurđević rekao je da su se članovi Inicijative, odmah nakon poziva premijera, okupili i razmotrili više ideja kako bi se riješio problem kapaciteta za masovno testiranje.

"S obzirom na to da se mora hitno reagovati, sada se može početi sa manuelnim protokolima koji će da koriste postojeće tehnologije, a onda bi se dodavala naprednija IT rješenja kojima bi se omogućila veća masovnost", naveo je Đurđević.

On smatra da se došlo do prilično dobrih ideja i konkretnih prijedloga kako to može da sa ostvari.

"Ključni su sljedeći koraci, radimo svi zajedno – privatni i javni sektor da bi se to implementiralo na najbolji način", zaključio je Đurđević.

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок