Premijer Srbije

Brnabić rekla da će razmotriti dodatne mjere zaštite

  • 10.03.2020. 20:31

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da je danas ponovo razgovarala s predsjednikom Aleksandrom Vučićem o svim mogućim dodatnim preventivnim mjerama u vezi s pojavom korona virusa, i zdravstvenim i ekonomskim i najavila da će sutra neke od njih biti i usvojene.

"Situacija je ozbiljna, ali pod kontrolom", rekla je Brnabićeva na TV Prva i poručila da Srbija ne kasni u donošenju mjera o sprečavanju širenja korona virusa.

Navela je da će nakon sutrašnjeg sastanka s predsjednikom Vučićem i epidemiolozima sagledati i eventualno uvođenje novih mjera, a da će nakon tog sastanka biti održana konferencija za novinare.

Sutra će, kako je najavila, biti održana i sjednica Vlade Srbije.

Premijerka kaže da će se sutra razgovarati i o eventualnom zatvaranju škola.

"Sutra ćemo i o tome razgovarati i s ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem. Ako je ta mjera nešto preventivno pametno, nemamo nikakav problem, ali dajte da primjenjujemo mjere u skladu s potrebama, a ne da bi samo neko rekao da primjenjujemo mjere. Važno je biti pribran", kazala je Brnabićeva i poručila da je situacija pod kontrolom.

Ona je kazala i da su u nekim zemljama u okruženju zatvorene škole, a da u nekima nisu, iako imaju veći broj oboljelih.

Upitana o eventualnoj zabrani javnih okupljanja, kulturnih i sportskih manifestacija, predsjednica Vlade Srbije je rekla da u ovom trenutku nema potrebe za tim.

"Da li će se sutra promijeniti situacija, javićemo sutra", dodala je.

Sutra će se, kaže, govoriti o svim merama koje su potrebne, a Vlada će odmah nakon sastanka sa predsjednikom i epidemiolozima održati sjednicu i usvojiti nove mjere.

"Radićemo u najboljem interesu građana", kazala je premijerka i poručila da se svakodnevno rade i analize uticaja virusa na privredu.

Svakako će uticati kaže premijerka i navodi da će sutra ona i predsjednik Vučić imati sastanak i s mnistrom finansija u vezi s eventualnim privrednim mjerama kojima bi se otklonile “neke od posljedica koje ćemo svakako imati od korona virusa”.

Ona je apelovala da se ne širi panika, a političke protivnike da ne zloupotrebljavaju situaciju u vezi s korona virusom za političke napade na predsjednika Vučića.

Navela je i da je Vlada Srbije danas usvojila dvije mere, a jedna je proglašenje korona virusa zaraznom bolešću.

"Vidim da se danas mnogi smiju i sprdaju sa tim. U skladu sa zakonom kada se nešto proglasi za zaraznu bolesti, onda su sve institucije u najvišoj pripravnosti, onda možemo da donosimo sve ostale preventivne mjere koje očekujemo da ćemo donositi i sutra i u budućnosti, onda sve institucije borbu protiv te bolesti uzimaju kao najveći prioritet. Zbog toga je to bila prva odluka Vlade", objasnila je.

Druga današnja mera je sprečavanje ulaska u Srbiju stranih državljana iz trentuno najugroženijih područja Kine, Južne Koreje, Švajcarske, Italije i Irana.

"Pratimo situaciju svaki dan. Ta će se odluka menjati, neke zemlje ćemo isključivati iz te liste kako situacija u njima bude pod kontrolom kao što se očukuje da će u Kini već narednih nekoliko dana situacija biti u potpunosti pod kontrolom", kazala je premijerka i najavila da je zakazan i video razgovor sa partnerima iz Kine koji su kroz sve ovo već prošli, a to će biti u petak u 9 ujutro.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.