Premijer Srbije

Brnabić: Rast broja zaraženih posljedica okupljanja na protestima

  • 16.07.2020. 16:35

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je rast broja novozaraženih virusom korona, posebno u posljednja dva dana, posljedica prošlonedjeljnih okupljanja na protestima u Srbiji.

Brnabićeva je istakla da je situacija teška, ali da gaji blagi optimizam da će, uz poštovanje mjera, među kojima je i, od sutra obavezno nošenje maske u cijeloj zemlji, doći do poboljšanja epidemiološke situacije.

Ona je navela da je u protekla 24 časa najveći rast broja zaraženh registrovan u Beogradu, nestabilna situacija je u Kraljevu i rast broja novozaraženih u Novom Sadu, dok je do smirivanja situacije došlo u Šapcu i Novom Pazaru.

"Sada je već očigledno je da je rast broja novozaraženih posljedica protesta. To je ono što dolazi na naplatu, za mene je ovo očekivano", rekla je Brnabićeva na konferenciji za novinare.

Brnabićeva je istakla da zaključak bazira na trendovima u gradovima sa protestima sa velikim brojem demonstranata i gradovima bez protesta, te objasnila da je nakon blagog smanjenja broja oboljelih u Beogradu, kao posljedica uvedene mjere obaveznog nošenja maski, sedam dana nakon protesta ponovo došlo do porasta broja zaraženih.

Sa druge strane, kako je navela Brnabićeva, u gradovima poput Šapca i Novog Pazara je nakon primjene mjera nastavljen trend pada broja zaraženih.

Brnabićeva je navela da Srbija razgovara o vakcini protiv virusa korona sa kompanijama iz Kine, Velike Britanije i Ruske Federacije, a pokušaće da dobije informacije i iz SAD.

Ona je rekla da će se Srbija boriti kao i druge zemlje da nabavi vakcinu, bezbjednu za građane Srbije, čim to bude moguće i u skladu sa pravnim normama i kontrolama nadležnih institucija.

"Nadam se da ćemo moći da imamo i prije kraja godine vakcine. Postoje vakcine koje su u trećoj, finalnoj fazi istraživanja i o tome će voditi računa nadležne institucije kojima je to posao", rekla je Brnabićeva.

Imunolog iz Dječije klinike u Tiršovoj Srđa Јanković naveo je da Srbija još nije izašla iz situacije koja je najblaže rečeno - nepovoljna.

"Јoš nismo u situaciji da epidemija jenjava, to od nas zavisi. U ovom trenutku postoji opravdana bojazan da stvari mogu da se pogoršaju, ali i nada da to možemo da spriječimo ukoliko svi dosljedno sprovedemo ove donijete mjere", poručio je Јanković.

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина