Premijer Srbije

Brnabić: Politički status Srba u Mađarskoj na istorijskom maksimumu

  • 12.02.2020. 17:25

Politički status Srba u Mađarskoj u ovom trenutku je na istorijskom maksimumu, ali i dalje ima prostora za napredovanje kroz rad Mješovite međuvladine komisije, rečeno je na sastanku premijera Srbije Ane Brnabić i predstavnika Samouprave Srba u Mađarskoj.

Na sastanku je bilo riječi o načinima za unapređenje položaja srpske manjine u Mađarskoj, a Brnabićeva je istakla da će Vlada Srbije pomoći u realizaciji proritetnih projekata, ali i na prevazilaženju biroktratskih prepreka kako bi već odobrena sredstava mađarske Vlade za projekte od izuzetnog značaja za srpski narod mogla da budu iskorištena.

Predstavnici Samouprave Srba u Mađarskoj ukazali su da je veoma važno da učenici dobiju udžbenike na srpskom jeziku i ćirilici, geografske i istorijske atlase i bukvare, te da bi takva pomoć matice bila od izuzetnog značaja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Posebno je naglašeno da bi pomoć Srbije bila dragocjena, ukoliko bi bila obezbijeđena nedostajuća sredstva za proširenje obrazovnog centra "Nikola Tesla" u Budimpešti, za kupovinu zgrade za školski internat, jer je to stjecište srpskih đaka uz cijelog regiona, ne samo Mađarske.

Među prioritetima je škola u Segedinu, grada koji slovi za svjetovni centar srpske zajednice, a za čiju su izgradnju obezbijeđena sredstva.

Brnabićeva je sagovornicima poručila da će Vlada Srbije preduzeti konkretne korake kako bi se realizacija započetih projekata privela kraju, škola u Segedinu dobila pravni status instituta od javnog značaja i intenzivirao rad Međuvladine mješovite komisije.

Sastanku u zgradi Vlade Srbije prisustvovali su i predsjednica Samouprave Srba u Mađarskoj Vera Pejić Sutor i delegat u parlamentu Mađarske LJubomir Aleksov i direktorka srpskog obdaništa, osnovne škole, gimnazije i kolegijuma "Nikola Tesla" u Budimpešti Jovana Lastić. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.