Brnabić - Palmer: Najvažnija regionalna stabilnost

  • 24.02.2020. 16:52

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da je tokom susreta sa specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan Metjuom Palmerom zajednički zaključeno da je stabilnost regiona najvažnija tema.

"Tu smo mi saglasni sa SAD. Nismo saglasni o tome šta je uzrok, a šta posledica nekih trenutnih nestabilnosti u regionu, ali svakako ostaje da razgovaramo o tome", rekla je novinarima Brnabićeva, koja se sastala sa Palmerom na marginama Samita o zapadnom Balkanu u Londonu.

Ona je istakla da je Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da ne krije da ima posebne veze sa Republikom Srpskom, javio je Tanjug.

"Kada me Palmer pita šta govorimo (srpskom članu Predsjedništva BiH) Miloradu Dodiku kada se vidimo, ja mu odgovorim da je to apsolutni isto ono što govorimo kada razgovaramo o tim temama u javnosti ili na skupovima poput današnjeg", rekla je Brnabićeva.

Premijer Srbije je rekla i da u razgovoru Beograda sa Dodikom ne postoje tajne.

"Ali, kada govorimo o BiH i Republici Srpskoj, važno je da podržavamo regionalnu stabilnost. O tome razgovaramo i sa Dodikom, i tu ne postoje tajne", rekla je Brnabićeva.

Ona je naglasila i da Srbija ne ugrožava BiH. "Imamo posebne odnose sa Republikom Srpskom, to je naše pravo i želje, a to nikako ne ugrožava BiH, već upravo suprotno. To u BiH treba da gledaju kao ruku pruženu BiH", rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da tokom sastanka nije bilo riječi o prištinskim taksama na robu iz centralne Srbije, kao ni o novoj prištinskoj administraciji.

"To možda najbolje pokazuje koliko u ovom trenutku SAD, s jedne strane, razmišljaju kakva je moguća destabilizacija u BiH i koliko oni ozbiljno prate situaciju u BiH, ali, s druge strane, i da je Ričard Grenel preuzeo u potpunosti pitanje odnosa Beograda i Prištine i taksi", rekla je Brnabićeva.

Premijer Srbije prethodno se odvojeno sastala sa predsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumom Čakrabartijem i sa predsedavajućim Saveta ministara Zoranom Tegeltijom. 

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина