Premijer Srbije

Brnabić: Nova energija za proširenje

  • 19.12.2019. 15:49

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je u Rimu da je novi saziv Evropske komisije donio novu energiju po pitanju proširenja EU, što daje razloge za optimizam da Srbija može očekivati mnogo jasnije signale za pridruživanje.

Brnabićeva je rekla novinarima da je na današnjem sastanku evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Verhelji potvrdio tu novu energiju i da sa novom metodologijom to može ići samo u smjeru mnogo brže dinamike i jasnijih uslova, koji se stavljaju pred zemlje koje žele da postanu članice EU.

Prema njenim riječima, to znači i mnogo više predvidljivosti i jasnijih signala za zemlje kakva je Srbija, prenose beogradski mediji.

Brnabićeva je rekla da bi nova metodologija o proširenju koju je predložio francuski predsjednik Emanuel Makron značila da se za zemlje u procesu pristupanja EU izdvajaju veća novčana sredstva iz evropskog budžeta za sprovođenje reformi.

Ona je napomenula da ekonomski rezultati Srbije daju sliku stabilne zemlje, koja može samo da doprinese stabilnosti i jačini EU.

Brnabićeva je sa Verheljijem, na marginama Samita Centralno-evropske inicijative (CEI), razgovarala i o kvotama na uvoz čelika koje je EU uvela svim trećim zemljama, pa i Srbiji.

"Razgovarali smo o tome kakva će biti politika nove Evropske komisije prema tom izuzetno značajnom pitanju", rekla je Brnabićeva.

Premijer Srbije je odvojeno razgovarala sa premijerom Italije Đuzepeom Konteom
o jačanju ekonomske i političke saradnje dvije države, o evropskim integracijama Srbije, kao i zajedničkom rješavanjem izazova sa kojima se Evropa suočava.

Strateški cilj CEI, koji obuhvata 17 država, jeste regionalna saradnja za evropske integracije, a jedan od glavnih prioriteta jeste saradnja sa EU, s ciljem jačanja procesa evropskih integracija regiona.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.