Premijer Srbije

Brnabić: Nikada nisam pozivala na rat

  • 06.12.2018. 17:45

Naš fokus su obrazovanje i škole, a ne oružje i vojska, poručila je predsjednica vlade Srbije Ana Brnabić i istakla da ni juče, ni nikada ranije nije pozivala na rat.

Brnabić je novinarima u Beogradu rekla da joj je veoma žao zbog načina na koji su pojedini svjetski mediji interpretirali njenu jučerašnju izjavu, jer je "ispalo" da Srbija prijeti nečim.

"Oni su u mom govoru u kome sam deset puta pozvala na mir i razum izvukli pola moje rečenice. Ispalo je da Srbija preti nečim, žao mi je zbog toga, ali to je duboko ukorenjena percepcija o nama protiv koje moramo da se borimo", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da još nigdje u stranim medijama nije pročitala ništa o 15 dana koliko Srbi na KiM nemaju štampu na sopstvenom jeziku, a govorimo o Evropi u 21. vijeku.

Kako kaže, niko ne piše ni o tome da li će Srbi na KiM dočekati Božić ne znajući da li će imati grijanje ili lijekove, te da Rojters ni AP nisu prenijeli da li Srbi na KiM imaju osnovna ljudska prava.

"Apelujem sada da se informišu ljudi u inostranstvu o tome što je osnovna civilizacijska norma, bez obzira da li više volite Beograd ili Prištinu, Srbe ili Albance, i još jednom apelujem na mir i razum", rekla je Brnabić.

Ona je navela da zeli da priča o školama i mladima koji treba da ostanu u regionu i da imaju perspektivu jer bez toga, kako kaže, nema budućnosti za sve nas.

"Ne puške i vojska, već obrazovanje i škola, sutra će stići 2020. godina, da li iko zaista želi da ratuje i da li ništa nismo naučili iz prošlosti", navela je ona.

Dodala je i da je poslala poruku generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu u kojoj mu je zahvalila na direktnoj i nedvosmislenoj izjavi u kojoj poziva na mir i razum.

Kako kaže, njegova poruka nije važna samo za Srbiju i Srbe već i za Albance i Prištinu i cijeli region.

"Neizmerno mu hvala na tome, to je neophodno za region, kako bismo se vratili na put dijloga", rekla je Brnabić.

Upitana koja je korist od toga što obje strane "zveckaju oružjem" i šta je kompromisno jrešenje za Srbiju, Brnabić je rekla da se ne slaže da obje strane zveckaju oružjem i da je jedini interes Srbije mir i stabilnost, kompromis i razum.

"Mene plaši kada Priština kaže da je ne zanima šta kaže NATO, Briselski sporazum ni njihov ustav, već da ide na vojsku. Čemu to, kada postoji njihova policija, Kfor, NATO", upitala je ona i istakla da se nada da Srbija nikada, ni sada ni u budućnosti, neće morati da upotrebi svoju vojsku.

"Dosta je bilo toga, hajde da ratujemo sa inovacijama, sa naukom. Ali šta ako neko želi da izvrši etničko čišćenje, šta bi rekao bilo koji premijer u Evropi", poručila je Brnabić.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок