Predsjednica Vlade Srbije

Brnabić: Liberalizovati ulazak u Srbiju što je moguće više

16:05, 18.05.2020.
Izvor: Tanjug
Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će se nastojati da se ulazak u Srbiju liberalizuje što je više moguće, ističući da je, osim zaštite zdravlja ljudi, cilj da se što prije ostvari pun ekonomski oporavak i rast zemlje.

"Trudićemo se da u najrazumnijoj meri liberalizujemo ulazak u Srbiju što je više moguće, kako budemo videli da su statistički podaci u vezi s virusom korona u Srbiji i Evropi pod kontrolom. To je važno za našu privredu, kao i za naš turizam", rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu.

Podsjetila je da strani državljani koji ulaze u Srbiju treba da imaju negativan PCR test i odobrenje Vladine komisije i dodala da strani državljani, ukoliko su posebno važni za srpsku privredu, mogu da uđu i bez negativnog PCR testa.

"Tu komuniciramo s Privrednom komorom Srbije i svim stranim ambasadama i privrednim komorama. U tom slučaju, strani državljani dobijaju posebnu dozvolu za ograničeno kretanje, od hotela do radnog mesta...", rekla je Brnabićeva.

Kada je riječ o državljanima Srbije, navela je da oni mogu da uđu i izađu iz Srbije kada god žele.

"Ne postoje nikakvi limiti. Oni ne moraju da budu u samoizolaciji, odnosno mogu normalno da uđu i da se kreću, ako imaju negativan PCR test na ulasku u zemlju", rekla je Brnabićeva.

Navela je da je to dodatno relaksirano tako da se državljani Srbije, koji pri ulasku u zemlju nemaju negativan PCR test, testiraju u zemlji.

"Budu u samoizolaciji samo dok se ne testiraju i čim se testiraju, ako su negativni, mogu normalno da se kreću", kazala je Brnabićeva.