Premijer Srbije

Brnabić: Kompromis je jedino moguće rješenje za Kosmet

  • 16.09.2019. 09:14

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je da je kompromisno rješenje jedino moguće za kosovsko pitanje, kojim bi i jedna i druga strana dobile stabilniju, srećniju budućnost, dugoročni mir i prosperitet.

Brnabićeva je istakla da rješenje kosovskog problema mora da podrazumijeva upravo ono što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uvijek naglašava, a to je da "obje strane nešto izgube, ali i da nešto dobiju".

"Odnosno, da dobijemo najviše što možemo, a izgubimo najmanje što moramo", rekla je premijer Srbije za "Blic".

Ona je podsjetila da je Vučić, kada je većina u Srbiji podržavala zamrznuti konflikt na Kosovu i Metohiji, imao političke hrabrosti da pokrene pitanja dogovora Srba i Albanaca.

"To je bila teška, nepopularna, ali u isto vreme jedna ispravna i odgovorna odluka. Time se pokazuje briga za generacije koje dolaze jer postoji jedna opasnost koju zamrznuti konflikt nosi sa sobom, a to je da se u nekom trenutku odmrzne", navela je Brnabićeva.

Ona je naglasila da je, nažalost, mnogo vremena i prilika propušteno da se riješi ovo pitanje.

"Zbog toga se danas nalazimo u mnogo težoj situaciji nego što je to bio slučaj pre 10 ili 15 godina", rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da bi ukidanje prištinskih taksi na robu iz centralne Srbije trebalo da bude znak da je Priština spremna da nastavi razgovore sa Beogradom.

"Sve dok to ne bude urađeno, nema nikakve poente da govorimo o dijalogu. Mogu da kažem da se nadam da će takvu odluku doneti u skorijoj budućnosti, jer, koliko god takse uticale na nas u centralnoj Srbiji, one, ipak, najviše štete nanose narodu koji žvii na Kosovu i Metohiji", rekla je Brnabićeva.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.